Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Glutenvrije tabouleh

Glutenvrije tabouleh

Dit is een ontzettend frisse en vullende salade, deze glutenvrije tabouleh. Het gerecht wordt vaak geserveerd als meze (Midden-Oosterse tapas) of als bijgerecht. Ik vind hem ook heerlijk voor de lunch.

De basis in traditionele gerechten is van bulghur, een glutenvol graan. Die heb ik vervangen met quinoa om het glutenvrij te maken. Ook heb ik de tomaatjes uit traditionele recepten vervangen door granaatappelpitjes. Ik heb zelf namelijk een intolerantie voor tomaten. In het recept staan de mogelijkheden voor beiden aangegeven.

Traditioneel serveer je platbrood bij de tabouleh, zodat je hem daarmee kan oplepelen. Verder werkt het perfect in combinatie met bijvoorbeeld falafel of bij gestoofde aubergine met hummus.

Afhankelijk van hoe je het gaat gebruiken is één schaal genoeg voor een kleine bijgerecht salade voor 4 personen of een lunch voor 1-2 personen.

1 schaal | 20 minuten

Ingrediënten Glutenvrije tabouleh

  • 100 g quinoa
  • 1 bos peterselie
  • ⅓ bos munt
  • 1 groene peper
  • 1 bosui
  • 90 g granaatapelpitjes óf 3 tomaten
  • 2 citroenen (liefst biologisch)

Bereiden

1. Kook de quinoa. Volgens de aanwijzingen op de verpakking. Koel de quinoa vervolgens af. Ik spoel hiervoor de quinoa af onder koud water om het proces te versnellen. Daarna laat ik de quinoa nog even een minuutje uitlekken op een droge theedoek.

2. Maak de vulling. Hak ondertussen de peterselie inclusief de steeltjes (behalve de hele dikke taaie steeltjes) en blaadjes van de munt heel fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de groene peper en snijd de peper samen met de bosui in fijne halve ringetjes. Doe alles wat je fijn hebt gesneden samen in een grote kom. Als je tomaten gebruikt, verwijder dan de vochtige zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Doe de tomaten, of de granaatappelpitjes als je die gebruik ook in de kom. Rasp vervolgens de schil van de 2 citroenen boven de kom en voeg het sap van 1 citroen toe aan de kom. Als je geen biologische citroenen gebruikt, was ze dan voor het raspen even extra goed onder de kraan.

3. Serveer de glutenvrije tabouleh. Voeg ook de afgekoelde en uitgelekte quinoa toe aan de kom. Meng goed door en breng op smaak met zout en peper – proef goed! Eventueel kan je nog wat extra citroensap toevoegen van de tweede citroen. Het geheel moet een sappige, licht zurige en vooral lekker frisse salade zijn.

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.