Over mij

Het begin van mijn Hashimoto

Mijn eigen reis met Hashimoto begon in mijn vroege twintiger jaren. Langzaam besefte ik dat mijn energie afnam en de kilo’s er gemakkelijk bijkwamen, zonder dat ik ze er weer af kreeg. In het begin merkte ik het nauwelijks, tot het punt waarop ik niet meer dan 3 dagen per week kon werken en de rest van de week nodig had om bij te komen. Feestjes werden voorafgegaan door dutjes en energiedrankjes om wakker te blijven. Het was op dat moment dat ik besloot naar de huisarts te gaan. Gelukkig volgde de diagnose Hashimoto vrij snel, en kon ik starten met medicatie. Jarenlang hielp de medicatie me goed, en ik kon mijn leven weer oppakken.

Echter, eind 2022 werd ik opnieuw goed ziek. In slechts 3 maanden tijd kwam ik 10 kilo aan, kreeg ik langdurige migraine-aanvallen en had ik vaak zo weinig energie dat ik de bank niet af kwam. Dat was het moment waarop ik besloot me diepgaand te verdiepen in wat Hashimoto werkelijk inhoudt en hoe ik op een duurzame manier aan mijn gezondheid kon werken. Medicatie is waardevol, maar voor mij was het niet voldoende. Bij mijn zoektocht heb ik vooral veel gehad aan de kennis van Vera Kamphorst en de Danielle Steenvoorden van de Hormoonpoli.

Eten als start van duurzaam herstel

Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat de oplossing voor duurzaam herstel weleens in eten kon liggen. En eten, dat is nu net waar ik me het allerliefste mee bezighoud. Jarenlang heb ik in de horeca gewerkt, bij een groentekraam en voor een wijnwinkel. Praten over smaken, nieuwe recepten ontdekken en zelf aan de slag om van alles uit te proberen – ik doe niets liever.

Ik heb cursussen gevolgd, boeken gelezen en het internet afgespeurd om de relatie tussen voeding en Hashimoto te doorgronden. Ik kwam erachter dat ik op zoek moest naar mijn intoleranties. En als ik die voedingsmiddelen liet staan, kon mijn lichaam tot rust komen en kon het herstel beginnen. Al mijn kennis hierover heb ik verzameld op deze website.

Op basis van deze ontdekkingstocht heb ik een dieet ontwikkeld dat helemaal bij mijn lichaam past. Een dieet dat makkelijk in te passen is in mijn leven, zonder dat ik hoef in te leveren op smaak. Het heeft me zoveel gebracht! Ik heb veel meer energie dan voorheen en mijn overige klachten zoals hoofdpijn en watten in mijn hoofd zijn afgenomen. Ook ben ik 10 kilo afgevallen (en de teller loopt nog steeds), iets wat ik na alle mislukte dieetpogingen niet meer voor mogelijk had gehouden. Ik voel gewoon hoe mijn lichaam bezig is zich te herstellen, een heerlijk gevoel. En dat gun ik iedereen!

Hoe ik ook jou kan helpen

Mijn filosofie is simpel: eten moet vooral leuk zijn en niet te ingewikkeld. Vooral wanneer je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden voor je gezondheid, is het de kunst om te blijven genieten. Voor mij betekent dit bijvoorbeeld dat ik op zoek moest naar snacks en comfort food die ik, ondanks mijn beperkingen, nog steeds mag hebben. Het is voor mij essentieel dat ik het dieet kan volhouden zonder constant het gevoel te hebben dat ik me moet inhouden of dingen moet laten. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen versie bedacht van een kapsalon en van loempia’s. Ook ben ik een groot liefhebber van platbroden, en gelukkig heb ik daar de perfecte Hashimoto-proof, glutenvrije vervanger voor gevonden. En als ik mezelf even wil verwennen, ga ik naar de visboer en bestel ik een schaal oesters. Heerlijk.

Ik hoop dat ik jou ook kan inspireren tot een dieet dat bij jou past. Bij jouw lichaam, maar ook bij jouw leven, jouw gewoontes en jouw guilty pleasures. Alle recepten die je hier vindt, zijn volledig glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Je kunt ze verder filteren op basis van jouw eigen intoleranties of allergieën, zodat je de recepten kunt vinden die perfect bij jou passen. Wil je met mij in gesprek over hoe jij jouw dieet op een fijne manier kunt aanpassen? Of wil je een keer sparren over tips en tricks? Ik sta klaar om je verder te helpen.

Lees meer over de relatie tussen voeding & Hashimoto

Interesse in begeleiding of workshops?

Op het moment biedt ik 1 op 1 begeleiding aan. In de toekomst zullen hier trajecten en workshops bij komen. Heb je een vraag of kan ik je verder helpen? Stuur me een berichtje!

jonne@kokenmethashimoto.nl | Contactformulier