Deze granola maakte ik voor een retraite. Ik had er niet bij gezegd dat het home made was, toch viel dat al snel op. Meerdere mensen kwamen naar de keuken gelopen om te vragen of ik hem zelf gemaakt had. (Heel goed voor mijn ego) Maar het is waar, zo lekker koop je het niet in winkel! Daarnaast vind je zelden goede granola in de winkel die glutenvrij én suikervrij is. Eet dit met een bakje kokosyoghurt en je hebt een heerlijk zuivelvrij ontbijtje.
Ik raad aan om meteen 2 potten te maken. Je kan het vrij lang bewaren en het is gewoon verslavend lekker. Het is even een werkje, maar dan heb je daarna wel hele makkelijke snelle ontbijtjes voor jezelf klaarstaan.
2 potten | 40 minuten + goed laten koelen
Ingrediënten
- 4 el kokosolie
- 350 g gemengde noten*
- 2 tl zout
- 8 el honing**
- 300 g glutenvrije havermout
- 200 g zonnebloempitten
- 100 g sesamzaadjes
- 100 g kokossnippers
*Als je ze gehakt kan vinden, koop die dan. Dat scheelt weer werk.
**Liever vegan? Vervang de honing dan door kokosbloesemsuiker. Liever helemaal geen suiker? Het kan ook eventueel ook zonder.
Bereiden
1. Bak de noten. Hak de noten in kleine stukken. Bak ze in een pan met de kokosolie en het zout. Als de noten licht beginnen te kleuren en lekker geuren, zet je het vuur uit en roer je de honing er doorheen.
2. Bak de granola. Verwarm de oven op 150 graden. Stort het notenmengsel uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Roer hier het haver, de zonnebloempitten en de sesamzaadjes doorheen. Het verschilt een beetje per oven wat de beste temperatuur is. Mocht het niet snel genoeg gaan bij jou, kun je verhogen naar max 175 graden. Haal de mix elke 10 minuten uit de oven en schep om. In totaal moet het geheel 20-30 minuten in de oven. Tot het licht gebruind is, maar niet te donker.
3. Maak de granola af. Zet de oven uit. Haal de bakplaat uit de oven en roer de kokossnippers erdoorheen. Je kan er nu voor kiezen om het te laten afkoelen in de oven, dan zal ook de kokos nog licht roosteren. Als je dat liever niet hebt, laat het dan buiten de oven afkoelen. Als je het lekker vind kun je ook andere ingrediënten nu toevoegen, zoals rozijnen of gedroogd fruit. Of chocoladestukjes als de granola goed is afgekoeld.
4. Bewaar. Laat het geheel goed afkoelen. Dan is het lekker knapperig en blijft dat zo als je het in een luchtdichte potten bewaard. Bewaar op een koele, donkere en droge plek. Dan kan je het enkele weken bewaren.
Eet smakelijk!