Baba Ganoush is een dip gemaakt van geroosterde aubergine. Het liefst rooster je de aubergines boven open vuur, zoals de vlas van je gasfornuis, voor de typisch rokerige smaak. Baba Ganoush wordt in veel landen in het Midden-Oosten en de Mediterrane regio gegeten. Als lunch, snack, bijgerecht, eigenlijk kan het altijd. Vaak in combinatie met glutenvrij platbrood of iets anders om erin te dippen.
Ik heb een video gemaakt over hoe je de aubergines roostert. Voel je je hier wat onzeker over, check die dan even. Klik hier voor de video
1 flinke kom | 30 minuten
Ingrediënten
- 2 aubergines
- flinke scheut tahin
- sap van 1 citroen
- zout en peper
- granaatappelpitjes, voor erover
Bereiden
1. Rooster de aubergine. Prik de aubergine rondom in met een vork. Leg hem direct op het gaspitje van je fornuis en zet het vuur aan. De eerste keer dat je dit doet voelt dit nogal onwennig en engig zo zonder pan. Maar geloof me, het werkt. In totaal leg je de aubergine er zo’n 10 minuten op. Tussendoor draai je hem af en toe, zodat alle kanten goed gaar en zwart geblakerd zijn. Check mijn video op Instagram waarin ik het proces voor doe! Geen gasfornuis in huis? Het kan ook op de BBQ.
2. Maak de saus. Laat de aubergines iets afkoelen, zodat je ze een beetje kan vastpakken. Snijd het kapje eraf en halveer ze. Schraap nu het vruchtvlees uit de aubergines en doe het in een kom. Zorg dat er geen verbrande schil meekomt. Doe ook het citroensap en een flinke scheut tahin in de kom en pureer geheel het tot een saus. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra tahin of citroensap.
3. Serveer. Doe de Baba Ganoush in een mooi bakje. Maak nu met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden van de saus. Daar kun je mooi de granaatappelpitjes en eventueel een scheutje goede olijfolie in doen. Heerlijk om je brood of crackers in te dippen (of om stiekem gewoon zo het hele schaaltje leeg te lepelen).
Eet smakelijk!