Deze zoete aardappelbrownie is dé uitkomst als je verantwoord wil snoepen. Er zijn geen suikers aan toegevoegd, en hij zit bomvol groenten, vezels en goede voedingsstoffen. Daarbij is hij glutenvrij én vegan, dus iedereen kan mee genieten!
De basis van deze brownie is zoete aardappel, banaan en dadels. Allemaal natuurlijke suikerbronnen. Relatief gezond, maar het heeft wel invloed op je bloedsuikerspiegel. Eet het daarom met mate. Meer weten over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
12 porties | 1,5 uur
Ingrediënten Zoete Aardappelbrownie
- 650 gr zoete aardappels
- 150 gr dadels
- 1 banaan
- 15 gr milde olijfolie
- 180 gr volkoren rijstmeel
- 50 gr cacao
- 6 gr bakpoeder
- ½ tl zout
- 50 gr walnoten (optioneel)
- 20 gr suikervrije, vegan pure chocola*
*Bijvoorbeeld 100% chocoladerepen die je in de meeste supermarkten kan vinden. Kan je het niet vinden? Zonder is het recept ook heerlijk!
Bereiden
1. Pof de zoete aardappels. Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik met een vork rondom gaten in de zoete aardappel en pak ze gezamenlijk in in aluminiumfolie. Doe het pakket in een ovenschaal en laat de zoete aardappels in 45 minuten – 1 uur garen in de oven. Ze zijn klaar als ze helemaal zacht zijn geworden. Zet de oven vervolgens op 180 graden.
Door de zoete aardappels op deze manier te garen krijgen ze extra veel smaak, omdat de natuurlijke suikers tijdens het poffen karameliseren en geen smaak verliezen aan bijvoorbeeld kookwater. Heb je haast? Dan kun je ze eventueel ook schillen, in stukken snijden en in 15 minuten gaar koken.
2. Maak het beslag. Halveer de zoete aardappels en schraap het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees samen met de dadels, de banaan en de olijfolie tot een smeuïge puree. Je kan de dadels van tevoren even klein snijden, om het pureren makkelijker te maken. Als er wat stukjes dadel overblijven in het beslag is dat helemaal niet erg (lekker juist!). Meng in een andere kom het rijstmeel, de cacao, het bakpoeder en het zout goed door elkaar. Schep dit door je puree heen, zodat alles goed gemengd is. Breek vervolgens de walnoten in stukjes en roer ¾ hiervan door het beslag.
3. Bak de zoete aardappelbrownie. Bedek een ovenschaal met keukenpapier en schep hier het beslag in. Verdeel het laatste beetje walnoten samen met in stukjes gebroken chocolade erover. Bak in 35 minuten gaar op 180 graden.
4. Serveer. Laat de zoete aardappelbrownie na het bakken een half uurtje afkoelen (dit is misschien wel het lastigste onderdeel van dit recept). Snijd in 12 stukken en geniet.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof zoete recepten?