Rendang is een van mijn lievelingsgerechten. Alleen voor mijn vaak vegetarische / vegan gasten niet echt een optie. Daarom maakte ik jackfruit rendang in plaats van de standaardversie met stoofvlees. De structuur van jackfruit is lekker stevig en ‘vlezig’, de smaak is wat zuurder en frisser dan je van een standaard rendang gewend bent. Echt heerlijk!
Serveer hem met rijst, ingemaakte groenten en een groente gerecht zoals Jukut Urap.
Je vind alle ingrediënten bij Aziatische supermarkten, zoals de Amazing Oriental.
4-5 personen | 1 uur (inclusief 30 minuten stoven)
Ingrediënten jackfruit rendang
Boemboe
- 7 kemirinoten
- 1 el korianderzaad
- 5 sjalotten
- 5 tenen knoflook
- 6 rawit pepers (of naar smaak)
- 4 cm gember, in dunne plakjes
- 4 cm laos, in dunne plakjes
- 4 cm kurkumawortel, in dunne plakjes
Overig
- 2 salamblaadjes
- 3 stengels citroengras
- 5 limoenblaadjes
- 900 g jackfruit (3 blikken)*
- 500 ml kokosmelk
- 1,5 el tamarindepasta (potje)
*Jackfruit koop je in blik en zijn te vinden in o.a. Aziatische supermarkten. Let erop dat je groene/jonge jackfruit koopt (dat staat op het blik). Anders is het te zoet.
Bereiden
1. Maak de boemboe. Rooster de kemirinoten en het korianderzaad enkele minuten in een droge koekenpan en maal ze in de vijzel of keukenmachine fijn. Snijd de de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos en kurkumawortel in kleine stukken en maal de ingrediënten samen met de kemirinoten en korianderzaad tot een fijne boemboe. Mocht het fijnmalen in de keukenmachine niet gaan omdat het te droog is? Voeg een klein beetje water toe.
2. Bak de boemboe. Verhit wat kokosolie in een wok (of andere grote pan) op zacht vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in, het gaat nu heerlijk ruiken in je keuken! Kneus de de salamblaadjes, het citroengras en de limoenblaadjes door ze even in je handen te knijpen en voeg ze daarna toe aan de pan en fruit een paar minuten mee.
3. Stoof de jackfruit. Haal de jackfruit uit de blikken en laat uitlekken en voeg toe aan de wok. Voeg ook de tamarindepasta en kokosmelk toe aan de pan en breng het tegen de kook aan. Stoof het geheel nu zo’n 30-45 minuten zonder deksel, waarbij je af en toe roert. De jackfruit zal na verloop van tijd een beetje uit elkaar vallen. De grootste stukken kun je met een pureestamper of lepel nog wat meer uit elkaar duwen, zodat het echt de structuur krijgt van uit elkaar gevallen stoofvlees. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met wat zout.
Eet smakelijk!
Meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?
Meer vegan Hashimoto-proof recepten?