Mijn moeder maakt de allerlekkerste linzensoep. Ik maak er graag variaties op, waarbij ik ook groentes toevoeg voor extra vitamines. Deze wortel- en rode linzensoep is een heerlijk voedzame lunch, of in een grotere portie een maaltijdsoep. Ook ideaal om voor een grotere groep te maken, omdat het makkelijk te maken is in grote hoeveelheden en de kosten relatief laag zijn.
2 porties | 30 minuten + optioneel 2 uur weken
Ingrediënten wortel- en rode linzensoep
- 100 g rode linzen
- scheutje azijn
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl ras el hanout
- 1 tl komijn
- 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
- ½ tl chilivlokken
- 100 g wortels
- 500 ml groente bouillon
Bereiden
1. Week de linzen. Deze stap is niet noodzakelijk, maar maakt het makkelijk om de linzen te verteren. Was de linzen onder stromend water. Doe de linzen in een kom met een scheut azijn en zet ze onder ruim water. Laat minimaal 2 uur staan.
2. Bak de ingrediënten. Snipper de ui en fruit hem aan in een soeppan in 2 el olijfolie. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de kruiden toe en bak 1 minuut mee. Maak de wortels schoon, snijd in stukken en voeg ook toe aan de pan. Voeg als laatste de linzen toe en bak deze nog even mee.
3. Kook de soep. Voeg de bouillon toe en laat het geheel minimaal 15 minuten koken. Als de wortels zacht zijn en de linzen uit elkaar vallen, is het klaar. Pureer het geheel tot een gladde soep.
4. Maak de toppings. Terwijl de soep aan het koken is, heb je tijd om voor lekkere toppings te zorgen. Rooster bijvoorbeeld amandelschaafsel in een droge koekenpan, pluk blaadjes koriander, pureer geweekte cashewnoten tot een cashewroom, etc. En maak eventueel een salade voor ernaast.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof soep?