Deze plantaardige ‘worstje’, ook wel bekend als Mercimek Köfte, zijn een geliefd gerecht in Turkije. Ze worden traditioneel gemaakt van rode linzen en bulgur. Voor deze versie gebruik ik glutenvrije couscous. Ik gebruik de couscous van New Age, op basis van mais- en rijstmeel.
Je eet de köfte in een knapperig slablad, besprenkeld met een vleugje fris citroensap. Het is de perfecte balans tussen hartig en verfrissend!
Een bord vol | 35 minuten
Ingrediënten
- 100 g rode linzen
- 300 ml kokend water
- ½ tl zout
- 80 g glutenvrije couscous
- 50 ml olijfolie
- 1 ui
- 25 g tomatenpuree
- 10 g Turkse peperpasta (biber salsaci)
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl chilivlokken (liefst Turkse pul biber)
- 2 lente-uitjes
- 10 gr peterselieblaadjes
- bladeren van 1 grote krop sla
- 1 citroen in, kleine partjes
Bereiden
1. Maak de linzenpuree. Doe de rode linzen en het water samen met het zout in een pan op het vuur. Breng het water aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat het 20 minuten pruttelen, tot de linzen gaar zijn en vrijwel al het water is opgenomen. Draai het vuur dan uit en voeg de couscous toe en roer door. Laat met de deksel op de pan het geheel een half uur gaar- en droog stomen.
2. Maak de tomatenpuree. Doe ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Snipper de ui en bak deze in ongeveer 8 minuten tot hij helemaal glazig is. Voeg dan de peperpasta en tomatenpuree toe en bak deze nog even mee.
3. Maak de köfte. Doe de linzenpuree samen met de gemaakte tomatenpuree in een kom. Kneed dit 2 minuten door tot er een deeg ontstaat. Mocht het iets te droog zijn, dan kun je er een klein scheutje olijfolie of water aan toevoegen. Snijd de lenteui in ringen en de peterselieblaadjes fijn en kneed die ook nog even kort door het deeg. Pak nu steeds een klein beetje deeg in je hand en knijp er een soort worstje van. Het mooiste is als er ribbels in de köfte ontstaan door je vingers.
4. Serveer. Ze worden meestal koud geserveerd. Doe een köfte in een slablad en knijp er een citroenpartje overheen.
Afiyet olsun!