Home-made Garam Masala is zó veel lekkerder dan uit een potje in de winkel! Doordat je alles vers geroosterd en gemaald hebt komen de smaken helemaal vrij. Plus, je hebt zelf helemaal de controle over wat erin gaat. Je kan de smaak helemaal maken zoals jij hem wil en als je bepaalde kruiden niet mag, laat je die lekker weg. De mix behoud ongeveer 6 maanden die volle smaak. Al is het bij mij dan alweer ruimschoots op.
Deze garam masala is heerlijk in bijvoorbeeld een Indiaas roerei , een romige aardappelcurry of een Indiase rode linzencurry!
1 volle kruidenpot | 20 minuten
Ingrediënten Garam Masala
- 2 el groene kardemompeulen
- 4 kaneelstokjes
- 6 el korianderzaad
- 2 el komijnzaad
- 2 el kruidnagels
- 7 laurierblaadjes
- 2 el zwarte peperkorrels
- 2 el gemberpoeder
- 2 tl gemalen nootmuskaat
Bereiden
1. Voorbereiding. Haal als eerste de zaadjes uit de kardemom door ze te pletten in de vijzel en daarna leeg te plukken. De schilletjes mag je weggooien. Breek ook met de vijzel de kaneelstokjes in wat kleinere stukjes.
2. Roosteren. Rooster vervolgens alle ingrediënten ongeveer 2 minuten in een droge pan. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen. Het gaat nu heerlijk ruiken!
3. Malen. Laat de kruiden iets afkoelen en maal ze vervolgens fijn. Dit kan opnieuw met de vijzel. Je kunt ook een keukenmachientje gebruiken voor een sneller resultaat. Maal tot het goed fijn is.
4. Opbergen. Laat de garam masala goed afkoelen voordat je het luchtdicht afsluit. Gebruik het vervolgens in Indiase gerechten, of gewoon door alles heen; het is zo lekker!
Eet smakelijk!
Meer Hashimoto-proof smaakmakers?