Recepten

Babi no-kecap

Babi no-kecap

Babi no-kecap is een Indonesisch gerecht van varkensvlees in een zoetige saus. Normaal gesproken gaat er een grote hoeveelheid ketjap in, maar die is meestal met gluten en áltijd met soja – niet geschikt voor veel mensen met Hashimoto dus. Daarom heb ik een versie gemaakt die wel naar de originele variant smaakt, maar dan zonder ketjap te gebruiken. Wel de lusten, maar niet de lasten dus.

Er zit wel relatief veel suiker in dit gerecht, en te veel suiker is af te raden bij Hashimoto. Daarom raad ik hem in relatief kleine porties aan per persoon. Serveer hem met rijst, ingemaakte groenten en een groente gerecht zoals Jukut Urap. Meer weten over het gebruik van suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.

Je vind alle ingrediënten bij Aziatische supermarkten, zoals de Amazing Oriental.

4 personen | 1,5 uur (inclusief 45 minuten stoven)

Ingrediënten Babi no-kecap

Boemboe

  • 4 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 5 cm gember
  • 2 rawit pepers (optioneel)

Overig

  • 500 g varkensvlees*
  • 2 el palmsuiker siroop (gula djawa)
  • 1 el vissaus**
  • 1 tl tamarinde pasta
  • 1 limoen

*Je kan verschillende stukken varkensvlees gebruiken, zoals hamlappen, varkenshaas of buikspek. Belangrijk is dat het lekker mals kan worden.

** Gebruik het liefste vissaus zonder suiker, zoals die van Phu Quoc