Babi no-kecap is een Indonesisch gerecht van varkensvlees in een zoetige saus. Normaal gesproken gaat er een grote hoeveelheid ketjap in, maar die is meestal met gluten en áltijd met soja – niet geschikt voor veel mensen met Hashimoto dus. Daarom heb ik een versie gemaakt die wel naar de originele variant smaakt, maar dan zonder ketjap te gebruiken. Wel de lusten, maar niet de lasten dus.
Er zit wel relatief veel suiker in dit gerecht, en te veel suiker is af te raden bij Hashimoto. Daarom raad ik hem in relatief kleine porties aan per persoon. Serveer hem met rijst, ingemaakte groenten en een groente gerecht zoals Jukut Urap. Meer weten over het gebruik van suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
Je vind alle ingrediënten bij Aziatische supermarkten, zoals de Amazing Oriental.
4 personen | 1,5 uur (inclusief 45 minuten stoven)
Ingrediënten Babi no-kecap
Boemboe
- 4 teentjes knoflook
- 2 sjalotten
- 5 cm gember
- 2 rawit pepers (optioneel)
Overig
- 500 g varkensvlees*
- 2 el palmsuiker siroop (gula djawa)
- 1 el vissaus**
- 1 tl tamarinde pasta
- 1 limoen
*Je kan verschillende stukken varkensvlees gebruiken, zoals hamlappen, varkenshaas of buikspek. Belangrijk is dat het lekker mals kan worden.
** Gebruik het liefste vissaus zonder suiker, zoals die van Phu Quoc
Bereiden
1. Maak de boemboe. Snijd de knoflook, sjalotten, gember en pepers in kleine stukken. Maal ze tot een fijne boemboe in de keukenmachine of met je staafmixer. Als dit moeilijk gaat, voeg een scheutje water toe. Verhit wat kokosolie in een wok (of andere grote pan) op zacht vuur en fruit er de boemboe 10 minuten in. Schep af en toe om.
2. Bak het vlees. Terwijl de boemboe op het vuur staat, snijd je het vlees in hapklare stukken van ongeveer 3 cm. Bak deze dan even mee met de boemboe, tot het vlees aan alle kanten bruin is, ongeveer 5 minuten.
3. Stoof de babi no-kecap. Terwijl het vlees aan het bakken is maak je een saus van de palmsuiker siroop, vissaus, tamarinde en 200 ml water. Voeg dit toe aan de pan en laat het geheel 45 minuten – 1,5 uur stoven op laag vuur (zonder deksel). Schep af en toe om. Aan het einde zal de saus behoorlijk zijn ingedikt en een mooie glanzende saus vormen rondom het vlees. Dat wil je! En het vlees lekker mals. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout.
4. Serveer. Geef iedereen een partje limoen bij het gerecht om er naar eigen smaak overheen te doen. Geef er ook wat sambal en rijst bij, wat boontjes of Jukut Urap.
Eet smakelijk!
Meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?