Van deze kleurenexplosie met gehaktballen word ik echt vrolijk. Zoveel kleur en smaak op het bord. Dit gerecht heeft heerlijke warme en zoete smaken en past daarom helemaal bij het herfst/winter seizoen.
Het gerecht is met meer gehaktballen, maar voor een mooi opgemaakt bord serveer je die er naast. Zo zie je alle kleuren goed op je bord. Ondanks dat het er wat weinig uitziet, is het dus wel een hele maaltijd!
Dit recept past binnen een AIP dieet (light versie), mede omdat er geen eieren worden toegevoegd aan de gehaktballen. Meer lezen over het AIP dieet en de mogelijke voordelen bij Hashimoto? Klik hier
2 personen | 45 minuten
Ingrediënten Kleurenexplosie met gehaktballen
- 500 g flespompoen
- 400 g rundergehakt
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemalen koriander
- 1 grote appel
- 1 ui
- 2 el kokosolie of milde olijfolie
- 1 el honing*
- peterselie of koriander voor erover
- rode kool of andere pickle voor erbij (optioneel)
*De honing wordt in dit recept gebruikt om de uien te karamelliseren. Als je liever helemaal geen suiker gebruikt, kan je de honing weglaten. Worden de uien net iets minder zoet, maar nog steeds lekker. Wil je meer lezen over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
Bereiden
1. Maak de pompoenpuree. Snijd de pompoen in stukjes (schillen hoeft niet). Kook de pompoenblokjes in ongeveer 15 minuten goed gaar in een pan met water en een snufje zout. Giet af en pureer de pompoenblokjes tot een puree en breng op smaak met zout en peper. Voor een fijne structuur van de puree, werk je het nog door een zeef – je doet de puree in een zeef en met de achterkant van een lepel werk je het er doorheen. Deze stap is niet per se nodig, maar het wordt er naar mijn smaak wel veel lekkerder van!
2. Maak de gehaktballetjes. Meng terwijl de pompoen op staat het rundergehakt met kaneel, zout, peper en gemalen koriander in een kom. Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes tot ze aan alle kanten bruin en gaar zijn. Bak ze niet te lang, want dan worden ze droog.
3. Bak de appeltjes. Snijd de appel in 8 stukken. Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de plakjes appel in 1 el olie tot ze zacht en lichtbruin zijn.
4. Karamelliseer de ui. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit 1 el olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de ui tot ze zacht zijn en beginnen te verkleuren. Voeg de honing toe en laat de ui zachtjes karamelliseren. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
5. Serveer. Spreid de puree uit over de borden en schik hier de overige ingrediënten mooi bovenop. Wij kozen ervoor om maar één gehaktbal erop te leggen en de rest er in een bakje naast te serveren. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou.
Eet smakelijk!