Blog

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Deze vraag krijg ik vaak. Het is ook verwarrend, want bij allebei kan je producten beter vermijden, maar de reden is heel verschillend.

Een intolerantie betekent dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van producten. Op korte termijn kan dit klachten veroorzaken zoals een opgeblazen buik, diarree en constipatie. Op langere termijn kan dit grotere gevolgen hebben, omdat het laagdrempelige ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken en uiteindelijk ook auto-immuunziektes als Hashimoto.

Het lastige aan intoleranties is dat ze vaak moeilijk op te sporen zijn. Er zijn wel tests op de markt, maar die werken vaak niet volledig en niet voor iedereen. Daarom wordt vaak aangeraden om op zelfonderzoek uit te gaan als je hier last van lijkt te hebben. En dat is een kwestie van trial and error.

Het fijne aan intoleranties is dat als je ze eenmaal weet, dat intoleranties minder kunnen worden of zelfs helemaal over kunnen gaan. Ons lichaam heeft namelijk een verbluffend herstellend vermogen, waardoor het zich in veel gevallen kan herstellen als het tijdelijk wordt ontzien van de stoffen waar het zo’n last van heeft.

Een voedsel allergie heeft een andere basis. Het immuun systeem reageert dan abnormaal op een externe stof, waardoor er reacties in het lichaam ontstaan. Deze zijn vaak veel directer en ernstiger dan bij een intolerantie. Bij sommige allergieën, zoals een glutenallergie (coeliakie) treed er een auto-immuun reactie op, waarbij het eigen lichaam wordt aangevallen. Coeliakie komt relatief vaak voor in combinatie met andere auto-immuunziektes, zoals Hashimoto.

In tegenstelling tot een intolerantie is een allergie niet iets dat over kan gaan. Als diëten zoals het Hashimoto Eliminatie Dieet en het Auto-Immuun Protocol (AIP) het hebben over herintroduceren van ingrediënten, geldt dit natuurlijk nooit voor producten waarvan je weet dat je er allergisch voor bent.

Een andere tegenstelling is dat het bij een intolerantie onwenselijk is om bepaalde ingrediënten binnen te krijgen, maar het niet heel erg is als het toch gebeurt. Voor de meeste allergieën is dat een ander verhaal en zal het naleven echt strikt moeten gebeuren.

Wil jij aan de slag gaan met het ontdekken van je eigen intoleranties en allergieën, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik denk graag met je mee.