Blog

Met een intolerantie ben je geen aansteller

Herkennen jullie dit? Dat als je mensen vertelt dat je een intolerantie hebt en geen allergie, je het gevoel krijgt dat ze je niet serieus nemen? Of misschien zelfs dat je jezelf niet altijd even serieus neemt? Of erger, dat je wordt gezien als een aansteller?

Ik vind dit zelf een hele lastige. Van een allergie is over het algemeen bekend dat het ernstige gevolgen kan hebben. Maar als je aangeeft dat je een intolerantie hebt, dan weten mensen vaak niet meer zo goed wat ze ervan moeten denken. Vaak wordt het heel goed opgepakt, maar ik heb ook een aantal keer gehad dat mensen hun wenkbrauwen optrokken of me zelfs in mijn gezicht zeiden dat ze vonden dat ik me aanstelde.

En au. Dat doet pijn. Ik vond het hierdoor lange tijd zelfs zo moeilijk om het te zeggen in restaurants, dat mijn vriend voor mij automatisch ging vragen naar de glutenvrije opties. Ik ging dit gesprek zelf zo veel mogelijk uit de weg. En ook op bijvoorbeeld familie diners ging ik het onderwerp zoveel mogelijk uit de weg. Alles om maar niet gezien te worden als iemand die moeilijk doet.

Ik vond het ook lastig, omdat ik lange tijd ook over mezelf gedacht heb als aansteller. Als ik per ongeluk gluten binnen krijg, dan zit ik niet meteen een hele nacht met buikpijn op het toilet, zoals mensen met een allergie wel hebben. Bij mij is het effect op korte termijn veel subtieler. En daarom moeilijker om serieus te nemen. Voor mezelf en de buitenwereld.

Maar nu ik mezelf meer ben gaan verdiepen in waarom mijn lichaam moeite heeft met gluten en andere stoffen, vind ik steeds makkelijk om het van mezelf te accepteren. Ik weet nu dat de lange termijn effecten echt groot kunnen zijn, omdat ze mijn Hashimoto aanwakkeren. Hierdoor vind ik mezelf helemaal geen aansteller meer en kan ik veel beter aangeven waar ik wel en niet tegen kan én anderen vragen hier rekening mee te houden. Om anderen mee te krijgen hierin ben ik mijn dieet een medisch dieet gaan noemen. En dat helpt! Sindsdien heb ik niet meer het gevoel gehad dat mensen me niet serieus namen of me een aansteller vinden. Heel fijn.

Meer weten over de relatie tussen voedingsintoleranties en Hashimoto? Klik hier