Deze zuivelvrije butter chicken is een heerlijke variant op het populaire Indiase gerecht, voor iedereen die geen zuivel eet. Butter Chicken kun je in bijna ieder Indiaas restaurant krijgen, maar een zuivelvrije variant heb ik nog nooit ergens gezien. Dus zelf maken maar! Deze variant is net zo romig als het origineel door het gebruik van cashew- en kokosroom.
Wil je echt gaan voor de lekkerste smaken, maak dan eens zelf de garam masala kruidenmix. Het is zo gedaan, en al je Indiase gerechten smaken de komende tijd nóg lekkerder.
Ik heb het recept zo gemaakt dat je ervoor gewoon langs de supermarkt kan om alles in te kopen. Mocht je ook alle ingrediënten met een * willen toevoegen, ga dan eens langs een Aziatische supermarkt of bestel online bij bijvoorbeeld Tjins.
Verder maak je het gerecht helemaal af door er rijst of zelfgemaakte glutenvrije roti of naan bij te serveren.
4 personen | 75 minuten
Ingrediënten Zuivelvrije Butter Chicken
Kip + marinade
- 800 g kipdijfilet (zonder vel)
- 2 tl zout
- sap van ½ limoen
- 1 tl kurkuma
- 4 tl garam masala
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen fenegriek*
- ½ tl gemalen foelie*
- ½ tl mangopoeder (amchur)*
- 3 el milde olijfolie
Cashewroom
- 100 g cashewnoten
- 1 tl kurkuma
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl chilipoeder
- 2 tl garam masala
Curry basis
- 2 rode uien
- 4 tenen knoflook
- 4 cm gember
- 150 g tomatenpuree of nomatensaus
- 4 el kokosolie
Overig
- 4 el kokosolie
- 150 ml kokosroom**
- 15 g koriander, grof gehakt
- rijst / glutenvrije roti / glutenvrije naan
*Kun je deze ingrediënten niet vinden? Vervang ze dan door eenzelfde hoeveelheid garam masala.
**In sommige winkels kun je kokosroom kopen. Kun je dat niet vinden, zet dan een blik kokosmelk een paar uur van tevoren in de koelkast. Als de kokosmelk goed koud is scheidt de room zich van het water en kan je de room er zo uit scheppen.
Bereiden
1. Marineer de kip. Snijd de kip in stukken van ongeveer 3 x 3 cm en doe in een kom met alle ingrediënten van de kip marinade. Laat afgedekt in de koelkast minimaal 30 minuten marineren.
2. Week de cashewnoten. Doe ondertussen de cashewnoten in een ruime kom. Kook water en giet dit eroverheen. Laat zo minimaal 15 minuten weken. Als je hierna tijd over hebt voor de kip lang genoeg is gemarineerd om naar de volgende stap te gaan, dan kan je deze tijd gebruiken om je rijst te koken of het deeg van zelfgemaakte roti of naan te maken.
3. Bak de kip. Verhit 4 el kokosolie in een grote pan. Bak de kip hierin rondom bruin in ongeveer 10 minuten. Haal de kip weer uit de pan en zet even opzij.
4. Maak de curry basis. Snijd de uien en knoflook in grove stukken en de gember in wat kleinere stukjes. Pureer samen met de tomatenpuree en kokosolie tot een gladde puree. Bak deze puree in dezelfde pan als je net de kip hebt gebakken op laag vuur ongeveer 15 minuten.
5. Maak de cashewroom. Haal terwijl de currybasis staat te pruttelen de cashewnoten uit het water en pureer dit tot een romige saus samen met kurkuma, komijn, chilipoeder, garam masala en 3 el water. Als het pureren niet makkelijk gaat, voeg dan een klein scheutje water toe, het moet een romige dikke room worden.
6. Maak de curry af. Voeg de cashewroom, kip, kokosroom en 400 ml water toe aan de pan met de curry basis en breng het tot net tegen de kook aan. Laat het net tegen de kook aan nog 10 minuten door pruttelen. Tijdens het pruttelen van de curry kun je de rijst, roti of naan afmaken waarmee je de curry gaat serveren.
7. Serveer de Zuivelvrije Butter Chicken. Serveer de curry met wat verse koriander, rijst, glutenvrije roti of naan.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Indiase Hashimoto-proof recepten?