Deze ultieme glutenvrije roti’s / wraps zijn op basis van rijstmeel, en zijn echt ideaal voor allerlei gerechten. Je kan ze als Indiase roti’s eten bij curry of bij dips zoals Baba Ganoush. Ze zijn ook een goede basis voor Turkse pizza’s of andere glutenvrije pizza’s. Of je vult ze en rolt ze op als een wrap, bijvoorbeeld met shoarma of oesterzwam shoarma.
Wat dit platbrood zo speciaal maakt is dat het glutenvrij is en toch helemaal goed buigzaam blijft na het bakken (zie 2e foto) en lekker luchtig wordt.
8 stuks | 60 minuten
Ingrediënten Ultieme glutenvrije roti's / wraps
- 300 ml kokend water
- ½ tl zout
- 3 el olijfolie
- 300 g + extra rijstmeel*
*Hoe fijner het rijstmeel hoe soepeler de wraps uiteindelijk zullen worden. Ik gebruik hiervoor zelf het liefste Aziatische rijstmeel of heel fijngemalen volkoren rijstmeel van het merk Your Organic. Als je grover rijstmeel gebruikt zijn ze nog steeds lekker, maar worden ze wat dikker en stijver.
Bereiden
1. Maak het deeg. Breng het water aan de kook in een pan, samen met het zout en de olijfolie. Wanneer het kookt, zet je het vuur uit en roer je het meel erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is, maar het hoeft nog geen samenhangend deeg te zijn. Zet de deksel op de pan en laat 10 minuten rusten (niet veel langer, het moet nog warm zijn als je het gaat kneden).
2. Bewerk het deeg. Kneed het deeg minimaal 7 minuten stevig door. Het lange kneden zorgt ervoor dat het deeg stevig en soepel wordt en de broden uiteindelijk goed buigzaam worden. In het begin kan het deeg nog wat heet zijn, dus doe voorzichtig. Als je een keukenmachine hebt, kan je die gebruiken. Pak na het kneden steeds een deel van het deeg ter grootte van een ei, terwijl je de rest afgedekt laat staan. Bestuif je werkblad met extra rijstmeel en rol met behulp van een deegroller uit tot een dun rond deeg. Steek eventueel na het uitrollen een mooie ronde vorm uit met een randje van een pannendeksel of iets vergelijkbaars, voor een strak resultaat.
3. Bak het brood methode 1. Zet een droge koekenpan (liefst gietijzer) op het vuur en laat hem goed heet worden. Bak het brood eerst een 10 seconden aan een kant, dan keer je hem om, bak ook weer 10 seconden. Daarna kun je hem weer omdraaien en bakken tot die kant gaar is. Afhankelijk van hoe heet je pan is en hoe dun je deeg duurt dit 30 seconden tot 2 minuten. Keer om en bak ook aan de andere kant gaar. Als je pan goed heet is gaat het deeg bobbelen tijdens het bakken. Er ontstaan luchtbellen in het deeg, of het brood blaast zich zelfs helemaal op als een soort ballon. Dat hoort en draagt bij aan een lekkere luchtige structuur. Herhaal hierna met de rest van het deeg.
4. Bak het brood methode 2. Verwarm dezelfde pan voor als in methode 1, maar bak het brood nu slechts 10 seconden aan beide kanten. Leg het brood vervolgens met een tang op een gaspit zonder pan en rooster het brood verder gaar boven de vlam. Keer tussendoor regelmatig om. Blijf er goed bij staan, zodat je steeds kan omkeren als hij vlam begint te vatten. Doe dit dus voorzichtig! Je kan ook een ovenrooster over je gaspit leggen, waar je het brood op kan leggen. Daarmee creëer je een wat makkelijker werkvlak voor jezelf.
5. Bewaar het brood. Bewaar het brood direct na het bakken opgestapeld en ingevouwen in een theedoek. Dit helpt de broden vers en soepel te blijven. Je zal ook merken dat als een brood wat stijf voelt na het bakken, het soepeler wordt als het even heeft gerust in de ingevouwen theedoek. Als je de broden langer wil bewaren kun je ze invriezen met een bakpapiertje ertussen. Laat ze eerst volledig afkoelen en bewaar ze daarna goed verpakt. Ze zijn dan zo’n 3 maanden houdbaar, al kunnen ze wel iets droger worden dan verse.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof broodrecepten?