De Indiase keuken is ideaal voor mensen die geen gluten, zuivel, soja en suiker eten. Deze Indiase rode linzencurry is daarop geen uitzondering. Deze dahl is echt heerlijk!
De basis van rode linzen zorgt dat dit gerecht vol zit met ijzer en vezels. Dit zorgt onder andere voor gezonde darmen en een stabiele bloedspiegel. Musts voor mensen met Hashimoto.
Je kan voor de boodschappen bij een Indiase of Aziatische supermarkt terecht. Ik haal mijn ingrediënten zelf graag bij Tjins.
4 personen | 75 minuten
Ingrediënten Indiase rode linzencurry
Linzen
- 250 g rode splitlinzen
- scheutje azijn
Curry basis
- 3 el kokosolie
- 1 ui
- 1½ tl zout
- 1 tl kurkuma
- 1 el gember-knoflookpasta*
- 2 groene rawit-pepertjes
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tomaat
- 1 tl garam masala
Finishing touch
- 2 el kokosolie
- 1 tl komijnzaad
- ¼ tl asafoetida
- 7-8 kerrieblaadjes
- ½ tl chilipoeder
- 3 handjes spinazie
Serveren met:
- korianderblaadjes
- citroenpartjes
- kokosyoghurt
- rijst en/of
- glutenvrij platbrood
*Kun je eventueel vervangen door gember en knoflook met een beetje water fijn te malen.
Bereiden
1. Week de linzen. Deze stap zorgt ervoor dat de linzen makkelijker te verteren worden. Heb je echter haast en vaak geen last van je darmen na het eten van linzen, sla deze stap dan over. Spoel de linzen grondig af onder koud stromend water totdat het water helder is. Laat de linzen vervolgens 30 minuten weken in een ruime hoeveelheid water met een scheutje azijn. Na 30 minuten kun je ze afgieten en verder verwerken in het recept.
2. Maak de curry basis. Snipper ondertussen de ui en snijd de tomaat in blokjes. Verwarm 3 eetlepels kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui gedurende 5 minuten tot deze glazig is. Voeg het zout, kurkuma, gember-knoflookpasta en de pepertjes toe en bak nog 2-3 minuten. Meng de chilipoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en tomatenblokjes erdoorheen en bak al roerend nog eens 5 minuten. Voeg als laatste de garam masala toe aan de pan.
3. Voeg de linzen toe. Voeg de linzen en 250 milliliter water toe aan de pan en breng het geheel tegen de kook aan. Laat de linzen met het deksel op de pan in 20-25 minuten gaar koken, waarbij je af en toe roert. Voeg nog eens 200-250 milliliter water toe om de gewenste dikte van de curry te krijgen. Zet het vuur laag en laat de dahl zonder deksel zachtjes verder pruttelen.
4. De finishing touch. Verhit 2 eetlepels kokosolie in een andere pan en bak daarin het komijnzaad, asafoetida, kerrieblaadjes en chilipoeder. Bak het geheel in totaal 3 minuten. Meng de specerijen door de curry. Proef de curry en voeg indien nodig nog wat zout toe. Voeg ook de spinazie toe door die er doorheen te roeren tot het is geslonken.
5. Serveer. Serveer met koriander, citroenpartjes, kokosyoghurt, rijst en/of glutenvrije Indiase roti’s.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Indiase Hashimoto-proof recepten?