Yes, het is weer aspergeseizoen! Dit keer geen klassieke variant, maar een lekkere romige frisse pasta. De basis lijkt een beetje op pasta carbonara, door het ei te gebruiken als basis van de romige saus. De smaak is daarentegen echt puur lente.
Het allerlekkerste is om de pasta zelf vers te maken of glutenvrije verse tagliatelle te kopen (Jumbo heeft die bijvoorbeeld). De romigheid van de saus en de asperges gaan namelijk perfect samen met de zachte structuur van verse pasta. Ook neemt verse pasta altijd de saus een beetje op, waardoor het een mooi geheel wordt. Maar er zijn ook hele lekkere gedroogde glutenvrije tagliatelles op de markt die ook heel goed te gebruiken zijn voor deze pasta. Dus laat je niet tegenhouden als de verse pasta geen optie voor je is.
2 personen | 25 minuten
Ingrediënten
- 200 g (verse) glutenvrije tagliatelle
- 1 sjalot
- 400 g witte asperges
- 2 eieren
- 1 el edelgist (optioneel)
- 1 citroen (liefst bio)
- 75 g gerookte zalm
- peterselie voor garnering
Bereiden
1. Maak de aspergevulling. Snipper de sjalot en bak in een grote pan op laag vuur ongeveer 5 minuten in wat olijfolie tot hij glazig wordt. Schil ondertussen de asperges en verwijder het onderste taaie gedeelte (ongeveer 1 – 2 cm). Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm en voeg die toe aan de pan met ui. Bak nog eens 5 minuten. Voeg dan 2 el water toe aan de pan en laat de asperges met de deksel op de pan in ongeveer 8 minuten gaar stoven.
2. Kook de pasta. Kook ondertussen de pasta gaar in ruim gezouten water. Als je de pasta afgiet, hou een 2 eetlepel van het kookwater achter, dat ga je in de volgende stap gebruiken. Doe de afgegoten pasta in de pan met de asperges.
3. Maak de pasta romig. Klop de eieren los in een kom met het edelgist en zout en peper naar smaak. Draai het vuur onder de pan met de pasta en asperges erin uit. Giet nu het eimengsel bij pasta en roer het door elkaar, zodat het eimengsel goed verdeelt is. Rasp de schil van de citroen in een bakje. Knijp nu de helft van de citroen uit boven de pasta en voeg hier ook 2 eetlepel van het kookvocht aan toe, meng nogmaals door elkaar. De saus wordt nu lekker romig.
4. Serveer. Verdeel de pasta over de borden. Zorg dat ieder bord ongeveer een zelfde hoeveelheid asperges heeft. Leg in het midden een beetje gerookte zalm. Verdeel verder het citroenrasp, versgemalen zwarte peper en kleingesneden peterselieblaadjes over de pasta. You are ready to go!
Eet smakelijk!