Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Glutenvrije Kroatische pita’s | Lepinje

Deze glutenvrije Kroatische pita is een soort kruising tussen een klassieke pita en Turks brood. Ideaal om te vullen. In Kroatië vind je ze overal gevuld met cevapcici – langwerpige gehaktballen. Maar ook met falafel of (vegan) shoarma doen ze het goed. 

De broodjes zijn eigenlijk echt heel makkelijk om te maken en ze staan in een uur op tafel (inclusief rijzen en bakken!). 

Voor het brood gebruik ik alleen voedzame glutenvrije meelsoorten en een minimale hoeveelheid toegevoegd zetmeel. Daardoor zitten ze vol vezels en voedingsstoffen en passen ze goed bij een Hashimoto-Proof dieet.  

4 broodjes (1 p.p. is genoeg!) | 1 uur 

Ingrediënten Glutenvrije Kroatische pita's

Gistmengsel

  • 5 g droge gist
  • 215 ml lauw water

Psylliummengsel

  • 17 g psylliumvezels (of 14 g psylliumpoeder)*
  • 215 ml lauwwarm water

Overige ingrediënten

  • 170 g volkoren rijstmeel (of gierstmeel)
  • 90 g sorghummeel (of boekweitmeel)
  • 80 g tapiocameel
  • 4 g xanthaangom**
  • 10 g zout
  • 50 ml olijfolie

* Psylliumvezels zijn onmisbaar bij glutenvrij bakken. Je kan het online kopen, bijvoorbeeld bij Vehgro, of heel soms in een supermarkt 

** Ook xanthaangom wordt hier gebruikt als glutenvervanger. Dit koop je ook online of bij natuurwinkels zoals Holland & Barrett

Bereiden

5. Uitrollen en rijzen. Verdeel het deeg in 4 min of meer gelijke delen en rol elk deel op een met meel bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 15-20 cm doorsnede. Leg ze op een stuk bakpapier en dek af met een theedoek. Laat de broodjes ongeveer 15 minuten zo rijzen. 

6. Bakken. Schuif de broodjes met bakpapier en al op de bakplaat en zet ze 15 minuten in de oven.
Voor mijn mede-baknerds: pak een stoel en ga voor de oven zitten, want nu wordt het echt leuk. Na een minuut of 5–7 ontstaat er namelijk zoveel stoom in de broodjes dat ze gaan opbollen (magisch, vind ik dat).
Hou de broodjes goed in de gaten: je wilt dat de bovenkant mooie goudbruine plekken heeft – dan zijn ze klaar. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per oven.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer Hashimoto-proof bakrecepten?

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.