Falafel is van zichzelf glutenvrij, al voegen restaurants en fabrikanten toch vaak gluten toe. Als je ze zelf maakt heb je daar geen last van.
Het vergt wel enige planning om te maken, want je moet de kikkererwten minimaal 12 uur laten weken. Kom niet in de verleiding om kikkererwten uit blik te nemen, daarmee krijg je nooit de goede structuur.
6-8 porties | 35 minuten + 12 uur weken
Ingrediënten
- 375 g gedroogde kikkererwten
- 1 ui
- 5 tenen knoflook
- handje peterselie
- handje koriander
- 3 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- 2 tl zeezout
- 1 ½ tl kurkuma
- 1 tl kaneel
- ½ tl chilipoeder
- 2 el kikkererwtenmeel
- zonnebloem- of kokosolie om in te frituren (kan zonder)
- Voor erbij: sla, granaatappelpitjes, knoflooksaus, hummus, glutenvrije pitabroodjes of glutenvrije wraps, alles wat jij lekker vindt!
Bereiden
1. Week de kikkererwten. Minimaal 12 uur in ruim water. Giet hierna af om te gebruiken.
2. Maak het deeg. Doe alle ingrediënten behalve het kikkererwtenmeel en de frituurolie in een keukenmachine en maal fijn. Het mag nog wel wat structuur hebben met kleine stukjes – laat het geen puree worden. Het kan helpen om de ingrediënten voor ze de keukenmachine in gaan al iets kleiner te snijden. Voeg dan het kikkererwtenmeel toe. Je moet van het deeg balletjes kunnen vormen. Is het deeg nog te nat hiervoor, voeg dan extra meel toe.
3. Vorm de falafel. Verdeel het deeg in 12 delen. Maak van elk deel een balletje en druk die een beetje plat.
4. Frituur de falafel. Doe een flinke laag zonnebloemolie in een pan. De laag moet minimaal ruim genoeg zijn om tot de helft van de falafel te komen als je ze in de pan doet. Laat de olie in een paar minuten goed heet worden en frituur de falafel dan in een paar minuten per kant aan beide kanten bruin. Liever niet frituren? Doe ze dan een half uurtje in een oven op 180 graden en keer ze halverwege even om.
5. Serveer. Doe 3 stuks falafel in het broodje met alle toppings die je wenst.
Eet smakelijk!