Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Fatteh met rijst en kip

Fatteh met rijst en kip

Deze fatteh met rijst en kip is een Midden-Oosterse versie van loaded nachos. Het wordt gemaakt met een basis van geroosterd platbrood (soort chips) met daarover een vulling van vlees en/of groente, yoghurt en tahin. In deze versie heb ik er rijst en kip overheen gedaan en de rijst gevuld met verse kruiden, kikkererwten, doperwten en een topping van granaatappelpitjes.

Voor de basis van geroosterd platbrood gebruik ik mijn glutenvrije platbroden. Die zijn perfect voor dit gerecht. Ik maak die in grote batches, die ik in de vriezer bewaar. Je kan ze natuurlijk ook inkopen voor dit recept. Zorg dan wel dat je platbroden koopt zonder toegevoegde suikers.

4 personen | 45 minuten

Ingrediënten Fatteh met rijst en kip

Kip

  • 1 kg kip aan bot
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje

 

Rijst

  • 15 g koriander
  • 15 g peterselie
  • 5 tenen knoflook
  • 200 g rijst (bijvoorbeeld basmati)
  • 300 ml kippenbouillon
  • 100 g gekookte kikkererwten (kan gewoon uit blik)
  • 100 g doperwten (kan uit vriesvak)

Erbij

Bereiden

1. Maak de kip. Doe de kip in een pan samen de laurierblaadjes, het kaneelstokje en 2 tl zout en vul met water tot alles net onder staat. Breng aan de kook en kook net zo lang tot de kip gaar is, dat duurt ongeveer 30 minuten (afhankelijk van het formaat van je vlees). Pluk het vlees daarna met een vork van de botten af en zet apart.

2. Maak de rijst. Snijd ondertussen de koriander en peterselie grof. Hierbij mag je ook de steeltjes mee snijden, tenzij die heel taai zijn. Snijd 3 tenen knoflook fijn. Bak knoflook samen met de koriander en peterselie kort in een kookpan met wat milde olijfolie. Doe dan de rijst erbij en net zoveel kippenbouillon dat de rijst ongeveer een vingerkootje onder staat. Heb je te weinig bouillon? Vul het dan aan met wat water en eventueel wat zout. Breng de bouillon aan de kook en laat op laag vuur met deksel op de pan 20 minuten koken. Tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Draai het vuur uit en roer de kikkererwten en doperwten door de rijst. Laat nog 5 minuten doorwarmen met de deksel op de pan.

3. Maak het geroosterd brood. Verwarm, terwijl de rijst kookt, je oven voor op 180 graden. Liefst met hete luchtstand als je die hebt. Knip je de platbroden in kleine stukjes. Bijvoorbeeld in de vorm van tortilla chips. Doe in een kom met een scheutje olijfolie en een goeie snuf zout. Meng goed, zodat al het brood bedekt is met wat olie en zout. Verdeel de broodstukjes in een enkele laag over de bakplaat en bak in 10 minuten goudbruin en krokant.

4. Maak de saus. Terwijl je pannetjes op het vuur staan en je brood in de oven zit, meng je de kokosyoghurt met de tahin, het sap van 1 citroen en zout naar smaak.

5. Serveer. Verdeel de rijst over de borden. Schep hier de kip en saus overheen en strooi de granaatappelpitjes erover. Steek het geroosterd brood er aan de zijkanten in en serveer er een partje citroen bij.

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.