Blog

Nieuwe herintroducties

Zo fijn! Mijn culinaire wereld wordt weer steeds een stapje groter. En mijn lichaam voelt zich hier helemaal goed bij. Feest! 🥳

Om erachter te komen met welke ingrediënten mijn lichaam moeite heeft, volg ik nu het Auto-Immuun Protocol (AIP). Daarbij schrap je eerst alle ingrediënten uit je menu die erom bekend staan problemen te kunnen veroorzaken bij mensen met auto-immuunziektes zoals Hashimoto. En na verloop van tijd ga je een voor een weer producten toevoegen en kijk je hoe je daarop reageert.

De afgelopen tijd heb ik ei (eerst het eigeel, daarna het eiwit), kruiden van zaden en bessen en aardappel zonder schil geherintroduceerd. Rijst, inclusief rijstmeel, had ik al eerder weer toegevoegd. En het leuke van deze periode is dat je al deze ingrediënten opeens met nieuwe ogen en waardering gaat bekijken.

Zo is ei niet alleen goed voor je omeletje, maar ook heel fijn voor je glutenvrije baksels. En niet te vergeten, je eigen gemaakte mayonaise. Haha, ik had het niet verwacht, maar mayonaise was een van de dingen die ik het meeste miste.

En kruiden. Wat had ik die gemist. Ik kwam gelukkig erg ver met gember, kurkuma en citroengras, maar ik snakte naar zwarte peper, korianderzaad en komijn. Heerlijk om weer zelf shoarma te kunnen maken en Indiase curries. Alleen de rode peper en paprikapoeder laat ik nog even staan. Dat ga ik later proberen.

Deze week is de aardappel aan de beurt. Eerst zonder schil, omdat dat nog verschil kan maken in reactie. Nu al zin in al die aardappeltjes uit de oven, puree en gnocchi. Cassave en groene bakbanaan zijn leuke vervangers, maar ik ben wel een grote aardappel fangirl. Tot nu toe gaat het goed. Even afkloppen.

Over rijst en rijstmeel schreef ik eerder al een post. Vooral rijstmeel ben ik de afgelopen tijd enorm gaan waarderen. Echt zo’n tof product waar je bijna alles van kan maken! Dat had ik anders nooit zo ontdekt.

Kortom, het AIP dieet is best afzien bij vlagen. Maar ik vind de ontdekkingstocht die eraan vast zit heel leuk en inspirerend. En dat mijn lichaam er goed op gaat, dat is natuurlijk de hoofdprijs 🏆

Wil je meer weten over de relatie tussen voeding en Hashimoto? Klik hier