Blog

Mijn TSH waarde is gezakt – zonder extra medicatie –

Ik wil een postieve update delen in mijn Hashimoto-reis! Mijn TSH-waarde is gedaald van 1,8 naar 1,02.📉 (metingen in februari en september van dit jaar)⁠

Waarom is dit zo fijn? Laat me het uitleggen:⁠

TSH (Thyroid Stimulating Hormone) is een hormoon dat wordt gemaakt in onze hersenen. Dit hormoon vertelt als het ware aan de schildklier hoe hard het moet werken. Als je lichaam merkt dat het te weinig schildklierhormonen heeft in het lichaam, dan gaat de TSH omhoog. Is er meer schildklier hormoon in je lichaam, gaat de TSH weer naar beneden. Een TSH waarde rond de 1 wordt door de meeste mensen als optimaal ervaren. 🏃‍♀️⁠

Bij mensen met Hashimoto is de TSH een belangrijke indicatiewaarde. Meestal gaat die alleen naar beneden als je meer medicatie bijneemt. (voor mij bleek extra medicatie geen optie, omdat ik er hypers van kreeg). ⁠

Maar… ook met lifestyle kun je je TSH naar beneden krijgen. In mijn geval door dieetverandering (voor de rest heb ik niks aangepast). In april begon ik met het Hashimoto Eliminatiedieet, waarbij ik gluten, zuivel, suiker, soja en alcohol uitsloot. In september ben ik het Auto-Immuun Protocol (AIP) gaan volgen. Het heeft mijn darmen tot rust gebracht en mijn lichaam beter in staat gesteld om de beschikbare schildklierhormonen te gebruiken.

En het resultaat? Een mooie daling van mijn TSH-waarde! Deze positieve verandering betekent dat mijn lichaam weer meer in balans is en dat is precies waar ik op hoopte.

Dus, onthoud dit: jouw dieet kan een krachtig instrument zijn om je schildkliergezondheid te ondersteunen en je TSH-waarde te verbeteren. Het is geen quick fix, maar het is een bewuste keuze voor je gezondheid. 💪⁠

Wil je meer weten over de relatie tussen voeding en Hashimoto? Klik hier