Deze Loempia’s van rijstvellen zijn top. Sinds ik glutenvrij eet mis ik loempia’s. Want hoewel loempiavellen niet met gluten hoeven te zijn, zijn ze dat eigenlijk altijd wel. Dus zelf maken dan maar. Ik gebruik hiervoor rijstvellen. Die kun je kant en klaar kopen en ben je zo klaar.
In plaats van een recept deel ik hier de werkwijze. Je kan ze vullen met alles wat je lekker vindt. Die van de foto maakte ik met kip gestoomd met citroengras en curry bladeren, gebakken champignons, rauwe pompoen en kiemen.
br>Rijstvellen kun je tegenwoordig vaak in de supermarkt vinden. Koop het liefst rijstvellen van een klein formaat, dat is makkelijker werken. Liggen ze niet bij jou in de supermarkt, probeer dan een Aziatische winkel zoals de Amazing Oriental
Zoveel als je wil | minimaal 15 minuten – afhankelijk van je aantal en je vulling
Ingrediënten Loempia’s van rijstvellen
- rijstvellen*
- kokosolie, om in te bakken
*Je kan zowel grote als kleine gebruiken. De kleine krijg je iets strakker resultaat, met wat minder inhoud. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.
Bereiden
1. Maak de vulling. Snij alles op maat. Ik hou van dunne reepjes in een loempia. En bak/stoom de ingrediënten. Ik vind het het lekkerst om de loempia te vullen met een combinatie van gegaarde en rauwe ingrediënten.
2. Maak de loempia. Week een rijstvel kort in warm water. Hij moet licht buigzaam zijn, maar ook nog wel echt stevig. Leg een beetje vulling in het midden van het vel en vouw de boven- en onderkant van het rijstvel over de vulling heen. Rol vervolgens de zijkanten zo op dat de loempia aan alle kanten goed is afgesloten. Herhaal met de overige bladen. Leg ze eventueel in de koelkast om af te koelen, dat maakt het bakken makkelijker, omdat ze dan wat steviger worden van structuur. Maar is niet noodzakelijk.
3. Bak de loempia. Verhit een laagje van een ruime centimeter kokosolie in een pan met dikke bodem. De olie moet echt goed heet zijn. Bak de loempia’s in batches aan alle kanten goudbruin en knapperig. Tussendoor moet je waarschijnlijk nog wat olie toevoegen. Zorg dat de loempia’s elkaar tijdens het bakken niet raken. Want dan gaan ze aan elkaar plakken.
Eet smakelijk!
Meer Hashimoto-proof snackrecepten?