Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Hartige taart met zoete aardappelbodem

Deze hartige taart met zoete aardappelbodem is ontzettend lekker, gezond én ziet er prachtig uit. Ideaal voor een diner als er gasten komen!

Ga je hem maken voor een etentje? Je kan de hartige taart goed van tevoren klaarmaken en nog even opwarmen vlak voor je hem opdient óf de bodem en vulling apart van elkaar bereiden en last minute bij elkaar doen en afbakken. 

4 personen | 1,5 uur (waarvan 45 minuten inactieve oventijd)

Ingrediënten Hartige taart met zoete aardappelbodem

  • 500 g zoete aardappel (ongeveer 3 stuks), liefst lekkere dikke voor mooie plakken
  • 300 g kastanje champignons
  • 1 el honing (optioneel)*
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 tl tijm
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el oregano
  • 2 tl rozemarijn
  • 400 gr spinazie
  • 3 el pijnboompitten
  • 50 g kalamata olijven
  • 2 handjes walnoten
  • 6 eieren
  • 50 ml amandelmelk of water

*Gebruik je liever helemaal geen suiker, dan kun je de honing weglaten. Meer weten over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.

Bereiden

1. Maak de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en spoel ze even na. Snijd nu de zoete aardappelen in plakken van 3-5 mm. Dit kan met een mandoline, keukenmachine of gewoon met een goed scherp mes. Snijd ze in de breedte, zodat je min of meer ronde plakken krijgt. Doe alle plakken in een kom met 1 -2 el olijfolie en een snuf zout. Hussel goed door elkaar, zodat alle plakken bedekt zijn met wat olie. 

Bekleed een springvorm (is het makkelijkst om het er later uit te halen) of ovenschaal met bakpapier en vet het papier licht in met wat olijfolie. Leg 1 plak in het midden en werk vanuit daar naar de buitenkant. Waarbij je zorgt – als een soort dakdekker – dat alle plakken deels over elkaar heen vallen. Bedek ook de wanden, door de plakken er rechtop tegenaan te zetten. Laat ook hier de plakken elkaar overlappen. Vallen de plakken aan de zijkant om? Zet ze dan een beetje schuin, zodat ze blijven staan. Heb je aan het einde nog plakken over, verdeel ook die over de bodem van de taart. 

Zet de bodem 20 minuten in de oven om te garen. Hou het een beetje in de gaten, als de plakken beginnen te verkleuren kun je het geheel afdekken met aluminiumfolie en terugzetten in de oven. Haal de bodem hierna uit de oven en zet de oven vervolgens op 200 graden. 

2. Bak de champignons. Snijd of scheur ondertussen de champignons in kleine stukken van ongeveer 0,5-1 cm. Bak ze 5 minuten met wat olijfolie op middelhoog vuur in een grote pan (waar de paddenstoelen in 1 laag in kunnen). De champignons hebben nu veel van hun vocht hebben verloren en beginnen bruin te kleuren. Als dit nog niet zo is, bak dan wat langer door. Voeg de honing, balsamicoazijn, tijm en zout naar smaak toe. Bak nog 2 minuten, terwijl je regelmatig roert. Pas op dat het niet verbrandt (door de suiker in de honing). Doe de champignons in een grote kom terwijl je de rest van de vulling maakt. 

3. Bak de spinazie. Snijd de uien in dunne halve ringen en bak in dezelfde pan als die je voor de champignons hebt gebruikt, met wat extra olijfolie. Snijd de knoflooktenen klein en voeg ook die toe aan de pan, samen met de oregano, rozemarijn en zout naar smaak. Bak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe, tot alle spinazie in de pan is en geslonken en het meeste vocht uit de spinazie is verdampt. Voeg het spinaziemengsel toe aan de kom met de champignons. 

4. Maak de rest van de vulling. Rooster de pijnboompitten in een droge pan en voeg ook die toe aan de kom. Halveer de olijven en walnoten en voeg ook die toe. 

Klop de eieren in een aparte kom los met de amandelmelk en wat zout naar smaak. Roer dit mengsel door de rest van de vulling, zodat er een mooie mix ontstaat. 

4. Bak de taart. Giet nu de vulling voorzichtig in je schaal met zoete aardappelbodem. Het geheel kan 45 minuten de oven in. Hou tijdens het bakken in de gaten of de taart niet te donker wordt (verschilt erg per oven). Als hij snel verkleurd kan je hem afdekken met aluminiumfolie en terugzetten in de oven. Je kan controleren of hij gaar is door er met een satéprikker in te steken, die er droog uit moet komen. Nog niet gaar? Bak nog een extra 10-15 minuten. 

Terwijl de taart in de oven staat kun jij lekker iets anders doen, zoals een bijpassende witlofsalade maken bijvoorbeeld of lekker aanschuiven bij je gasten. 

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.