Regelmatig schrijf ik over mijn eigen ervaring met Hashimoto, eten, diëten en mijn gezondheid. Daarnaast deel ik graag nieuwe ontdekkingen, inzichten en andere informatie over voeding en Hashimoto.

De suikercontroverse | Suiker bij Hashimoto

In dit artikel lees je alles over de rol van suiker bij Hashimoto, het gebruik van natuurlijke suiker, en hoe jij zelf hierin keuzes kan maken. Want laat ik met de deur in huis vallen: het is het beste om helemaal geen suikers te eten als je een Hashimoto-vriendelijk dieet wil. Toch gebruik ik regelmatig natuurlijke suikers in mijn recepten. Waarom eigenlijk? En wat zijn hier de afwegingen in?

Waarom liever geen suiker bij Hashimoto

Als je van je Hashimoto klachten af probeert te komen door middel van je voeding, luidt meestal het advies om geen suiker meer te eten. Hier zijn 3 redenen voor te geven:

  1. Suiker vergroot de groei van schadelijke bacteriën in de darmen en kunnen ontstekingen in het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Dit kan leiden tot darmproblemen, waaronder een lekkende darm – wat uiteindelijk kan leiden tot auto-immuun reacties.
  2. Suiker heeft een negatieve impact op het vermogen van je darmen om het inactieve schildklierhormoon T4 om te zetten naar het actieve schildklierhormoon T3.
  3. Suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit brengt je lichaam en je immuunsysteem uit balans, waardoor er meer kans is op ontstekingen – terwijl je die juist tot rust wil brengen.


Oftewel suiker wil je zo min mogelijk in je dieet hebben.

Ook natuurlijke suikers wil je slechts met mate eten

Als we het hebben over suiker, dan is er een verdeling te maken tussen geraffineerde suiker, natuurlijke suikers en zoetstoffen. Geraffineerde suikers zijn suikers die zijn bewerkt in fabrieken. Het bekendste voorbeeld hiervan is gewone witte suiker. De suikerstoffen zijn door het fabrieksproces ontdaan van alle andere eigenschappen, waardoor eigenlijk alleen de suiker nog over is. Natuurlijke suikers zijn ingrediënten met een geconcentreerd suikergehalte die hun oorspronkelijke eigenschappen behouden hebben. Voorbeelden hiervan zijn honing, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Omdat deze suikers niet zijn bewerkt in de fabriek hebben natuurlijke suikers over het algemeen een lager suikergehalte (glycerine index) dan geraffineerde suikers. Dit betekent dat 100 gram honing minder suiker bevat dan 100 gram witte suiker. De suikers in honing zullen nog steeds een negatief effect hebben op je lichaam, zoals eerder beschreven, zij het in mindere mate. Daarbij komt dat natuurlijke suikers vaak nog andere voedingsstoffen bevatten die wel gunstig zijn voor je lichaam. Zo bevat honing verschillende mineralen en heeft het ook een ontstekingsremmende werking. Als je suiker gaat gebruiken zijn natuurlijke suikers dus altijd de beste keus. In het AIP dieet wordt het gebruik van natuurlijke suikers dan ook in beperkte mate toegestaan.

Zoetstoffen zijn anders dan de hierboven genoemde suikers, omdat ze eigenlijk helemaal geen suiker bevatten. Ze smaken zoet, maar bevatten geen suiker. Maar dat betekent zeker niet dat je die wel gewoon kan eten. Zoetstoffen hebben namelijk wel degelijk een negatief effect op je darmen en worden eigenlijk altijd afgeraden.

Maar volhouden is ook belangrijk

Maar mag je dan dus eigenlijk nooit meer suiker? Dat hangt een beetje af van hoe je hier zelf mee om wil gaan en wat jou en jouw lichaam het meeste helpen. Voor veel mensen is het idee dat ze nooit meer suiker mogen zo moeilijk, dat het een reden is om helemaal terug te vallen en te stoppen met Hashimoto vriendelijk eten. En dat is natuurlijk zonde. Zeker omdat voor veel mensen met Hashimoto af en toe een beetje suiker best kan. Je moet dus je eigen balans vinden en ontdekken wat voor jou werkt!

Ikzelf ben erg strikt als het gaat om het vermijden van geraffineerde suikers en zoetstoffen. Ik check elk etiket in de winkel om niet onbedoeld toch suiker binnen te krijgen. Wel gebruik ik af en toe natuurlijke suikers in mijn gerechten. Om bijvoorbeeld mijn groenten in te karamelliseren of net dat zoetje in mijn saus te krijgen. En heel af en toe eet ik echt iets zoets op basis van natuurlijke suikers, zoals een stukje taart of een dessert. Bijvoorbeeld op een verjaardag of een uitgebreid dinner. Niet te vaak en altijd maar één stukje (en niet te groot). Ik merk dat het mijn gezondheid niet in de weg zit en ik het aangepast eten daardoor veel makkelijker volhoud. Hierdoor voel ik me niet ‘zielig’ en alleen als iedereen wat lekkers heeft, want ik kan toch gewoon meedoen. Dat helpt mij enorm.

Hierbij moet gezegd dat ik zelf echt geen zoetekauw ben. Dus dat ik zoet voor mij heel makkelijk is om af en toe te eten en niet te vaak. Voor anderen kan juist af en toe suiker eten ervoor zorgen dat je meer wil. Want ja, suiker werkt nou eenmaal verslavend.

Dus ga vooral voor jezelf na wat voor jou nou echt werkt en wanneer. Als je vol in je eliminatieperiode van een dieet zit, dan kan het goed zijn om suiker even helemaal links te laten liggen. Zodat je daarna kan voelen wat een beetje suiker met je doet. En kijk kritisch naar hoe jij ervoor kan zorgen dat je zo minimale hoeveelheden suiker consumeert. Is dat, net zoals voor mij, door het jezelf af en toe maar met mate toe te staan zodat je het langer volhoud? Of is het voor jou makkelijker om een harde lijn te trekken en het helemaal niet te doen. Wil je er een keertje over sparren over hoe jij het nou het beste kan aanpakken? Ik denk graag met je mee.

Suiker bij Hashimoto

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.