Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Zuivelvrije Chicken Biryani

Zuivelvrije Chicken Biryani

Deze zuivelvrije Chicken Biryani is een heerlijke variant op de Indiase klassieker. Overal in India kun je versies van deze kruidige rijst krijgen, met kip, groenten of vis. Je hoort de verkopers vaak al van een afstand aankomen, met hun neuzige roep: “Brryani, brryani, brryanii!”.

Biryani wordt vrijwel altijd gemaakt met zuivel en is daarom niet geschikt voor veel mensen met Hashimoto en anderen die een zuivelvrij dieet volgen. Daarom hier mijn zuivelvrije variant. En vergeet niet om bij het opdienen een mooie Indiase verkopersroep te laten horen, dat maakt hem echt helemaal af. 

4 personen | 60 minuten

Ingrediënten Zuivelvrije Chicken Biryani

Rijst

  • 250 g langkorrelige rijst, bij voorkeur basmati
  • 1,5 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen, de zwarte zaadjes
  • 1,5 el kokosolie

Kip

  • 300 gram kipfilet (evt. voorgesneden in blokjes)
  • 4 drumsticks
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • ½ tl chilipoeder (optioneel)
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl zout
  • 350 gr voorgesneden groenten*

Overig

  • 2 uien
  • zonnebloem- of kokosolie om in te bakken
  • 150 gram kokosyoghurt
  • peterselie, munt en/of koriander, ter garnering
  • extra kokosyoghurt, voor erbij
  • 1 limoen in partjes, voor erbij

*Ik gebruik hier graag een zak voorgesneden soepgroenten voor. Een andere zak kan ook, of zelf verse groenten fijnsnijden. Groenten die goed werken in dit gerecht zijn o.a.: paprika, courgette, tomaat, ui, prei, bloemkool, broccoli, sperziebonen, kool. 

Bereiden

1. Kook de rijst. Was de rijst onder koud stromend water tot het water helder is. Breng de rijst met het zout, de laurierblaadjes, kardemompeulen, ghee en 1 liter water aan de kook. Kook de rijst in 8-10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitgespreid op een platte schaal afkoelen.
 

2. Bak de uien. Doe een laag van een halve cm zonnebloem- of kokosolie in een grote braadpan (liefst met dikke bodem) en laat goed heet worden. Snijd de uien in halve ringen en bak de ui in 5 minuten goudbruin. Neem de uien met een schuimspaan uit de pan en laat de ui uitlekken op keukenpapier, je hebt ze pas weer nodig bij het serveren. Laat het laagje olie in de pan zitten en de pan op het vuur staan.

3. Bak de kip. Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 3 cm en doe die samen met de drumsticks in de pan en bak ze in 5 minuten rondom bruin. Snijd ondertussen de gember en knoflook klein. Zet het vuur een beetje lager bak de gember en knoflook 2 minuten mee. Voeg nu alle specerijen en het zout toe aan de pan en bak 2 minuten mee, tot alles heerlijk gaat geuren. Als laatste doe je de voorgesneden groenten in de pan en bak je die ook nog 5 minuten mee. 

4. Stoof de rijstschotel. Roer de kokosyoghurt door de kip. Verdeel vervolgens de gekookte rijst over de kip. Leg een schone theedoek over de pan en zet daarbovenop de deksel van de pan. Laat het geheel 15 minuten op laag vuur pruttelen. Pas wel even op dat je de theedoek niet in de fik steekt, bijvoorbeeld door de uitstekende delen bovenop de deksel te draperen. Zet vervolgens het vuur uit en laat met de deksel op de pan nog 5 minuten rusten. 

5. Serveer. Schep bij het serveren de vulling door de rijst, zodat de rijst een mooie kleur krijgt door de kruiden, en schep op de borden. Bestrooi de borden met de gebakken uitjes, en peterselie, munt en/of koriander. Serveer er wat extra kokosyoghurt en limoenpartjes bij. 

Eet smakelijk!