Tim’s nasi is een van mijn favoriete gerechten voor een avond samen gezellig op de bank. Deze nasi maakte mijn vriend vaak en ik vind hem altijd zo lekker. Dus ik heb het recept bij hem opgevraagd. Het vlees is een beetje zoutig en zoetig tegelijkertijd, en is goed op smaak door de kruiden. En door de kool, wortel en bosui in het gerecht krijg je toch een goede portie groente binnen.
Er zitten wat suikers in de marinade van het vlees, die je kan willen weglaten als je een strikt suikervrij dieet volgt. Meer weten over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
2 porties | 60 minuten
Ingrediënten Tim's nasi
Vlees
- 250 g speklappen
- 2 tl vissaus
- 2 el vloeibare palmsuiker (optioneel)
- 2 tl gemalen koriander
- 2 tl gemalen komijn
- 2 el milde olijfolie
Overig
- 150 g rijst
- 1 ui
- 1 duim gember
- ½ bol knoflook
- ½ kleine Chinese kool
- 1 grote wortel
- 3 eieren
- 2 bosui ter garnering
- ½ limoen, voor erbij
Bereiden
1. Kook de rijst. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Je kan de rijst ook een dag van tevoren al koken, dan werkt het nog beter.
2. Maak het vlees. Snijd het vlees in reepjes van 3 x 1 cm. Maak een marinade van de ingrediënten die bij het vlees staan en marineer het vlees hierin gedurende minimaal 30 minuten, bij voorkeur enkele uren. Bak het vlees vervolgens krokant in een pan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt, door de suikers in de marinade kan dat snel gebeuren. Haal het vlees uit de pan en zet apart tot het serveren.
3. Maak Tim’s nasi. Snipper de ui en bak deze aan in een wok met wat kokosolie of milde olijfolie. Snijd de Chinese kool in repen en de wortel in kleine blokjes. Voeg deze toe aan de pan en bak ze mee. Hak de gember en knoflook fijn en voeg ze ook toe aan de pan. Bak gedurende 3 minuten. Voeg dan de gekookte rijst toe en roerbak gedurende 10 minuten in de wok. Schraap eventuele krokante stukjes los en meng ze door de rest van de ingrediënten.
4. Maak Tim’s nasi af. Duw alles naar één kant in de wok en breek in het open gedeelte de eieren. Roer de eieren los en meng ze vervolgens door het geheel.
5. Serveer. Schep de nasi op borden en verdeel het gebakken vlees erover. Bestrooi met ringen van bosui en serveer met partjes limoen.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof recepten?