Kipsaté, Indonesische klassieker is moeilijk te krijgen zonder soja, geraffineerde suikers, zuivel en gluten. Maar o zo lekker! Daarom hierbij een versie zonder deze stoffen, zonder in te leveren op smaak.
Serveer met rijst en groente, bijvoorbeeld Jukut Urap (een combinatie van gestoomde kokos en verse groente).
Het loont om op zoek te gaan naar een vissaus zonder toegevoegde suikers, ik gebruik zelf die van Phu Quoc. Heel lekker en puur is die. Die koop je o.a. bij de Amazing Oriental
4 porties | 1 uur + 2 uur marineren
Ingrediënten Kipsaté
- 750 g kippendijen
- 100 ml + 3 el kokosbloesemsiroop (toko of natuurwinkel)*
- 3 limoenen
- 5 tenen knoflook
- 3 sjalotten
- 3 lomboks
- 2 rode rawits
- ½ el trassi (uit potje)
- ½ el petis udang
- 2 limoenblaadjes
- 200 g geroosterde vliespinda’s
- 2 el vissaus
*Gebruik je liever helemaal geen suiker? Marineer het vlees dan alleen in het limoensap met wat zout, peper en milde olijfolie en laat de suiker weg uit de satésaus.
Bereiden
1. Marineer het vlees. Snijd de kip in blokjes van 3 cm. Meng het vlees met 100 ml siroop en het sap van 1,5 limoen en breng op smaak met zout en peper. Dek de schaal af en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
2. Maak de pindasaus. Snijd de knoflook, sjalotten en pepers klein. Verwijder de nerf van de limoenbladeren en snijd ook die fijn. Verhit wat olie in een wok en bak de knoflook, sjalot, pepers, trassie, petis udang en het limoenblad 5 minuten. Doe in een keukenmachine of in een kom samen met 500 ml water en de pinda’s en pureer tot een zo glad mogelijke saus. Breng het geheel dan in een pan aan de kook en blijf roeren tot de saus is ingedikt en helemaal zacht is. Neem de pan van het vuur en roer 3 el kokosbloesemsiroop, de vissaus en het sap van een halve limoen door.
3. Maak de saté. Rijg de kip aan satéstokjes. Bewaar de overgebleven marinade. Bak de saté op de BBQ in ongeveer 15 minuten gaar. Kwast ze tussentijds in met de achtergehouden marinade. Geen BBQ? Grillen in de pan kan natuurlijk ook.
4. Serveer. Met rijst, boontjes, zoet-zuur ingelegde groenten en partjes van de overgebleven limoen.
Eet smakelijk!
Meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?