Een lunch met kikkererwtenpannenkoeken heeft wat mij betreft alles in zich: hij is snel te maken, heeft veel goede voedingstoffen en vooral heel veel smaak. Door het kikkererwtenmeel is hij glutenvrij en heb je ook geen eieren nodig. Met de toppings en kruiden die in het deeg gaan kun je makkelijk variëren met wat je op dat moment hebt liggen. Je kan ze ook goed van te voren maken. In de koelkast blijven ze een paar dagen goed en je kan ze ook invriezen. Doe tussen de pannenkoeken dan wel een bakpapiertje, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Kikkererwtenmeel vind je steeds vaker in supermarkten. Zo niet, neem dan eens een kijkje in een Aziatische supermarkt zoals Amazing Oriental of Tjins. Vaak kom je Indiase varianten tegen onder de naam ‘gram flour’.
2 stuks | 15 minuten
Ingrediënten Kikkererwtenpannenkoeken met salade en tahin
Pannenkoeken
- 100 g kikkererwtenmeel
- 150 ml water
- 1,5 tl kerriekruiden
- 2 el dille
Saus
- 2 el tahin
- 1 el citroensap
Salade
- handje sla
- 4 cherry tomaatjes
- 1 el zaden (bijv. lijnzaad of sesamzaadjes)
Bereiden
1. Maak het beslag. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met het water. Het moet eruitzien als een normaal, ietwat dikkig, pannenkoekenbeslag. Als het te dik, doe er dan nog wat extra water bij. Te dun? Dan een beetje extra meel. Meng de kerrie door het beslag samen met wat zout en kleingesneden verse dille (steeltjes kun je gewoon mee snijden).
2. Maak de saus. Mix de tahin en het citroensap met een klein scheutje water samen met een blender. Er ontstaat een dikke, lobbige saus. Blijf mixen en water toevoegen tot de saus een dikke, maar goed schenkbare structuur heeft. Proef en breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel wat extra citroensap.
3. Bakken. Doe wat beslag in een koekenpan en bak de pannenkoeken zoals je dat normaal ook doet, een paar minuten aan elke kant. Je kan dit het beste in een kleine pan doen en de pannenkoeken niet te groot maken (ongeveer 15 cm), omdat het anders moeilijk is om ze om te draaien zonder dat ze uit elkaar vallen.
4. Serveer. Snijd de tomaten in vieren. Beleg de pannenkoeken met de sla, tomaat, wat van de saus en bovenop de zaden. Je kan de pannenkoek eten door hem in stukken te snijden als een soort pizza, of dubbel vouwen als een wrap en zo vanuit het knuisje eten.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof vega lunchrecepten?