Jukut urap is een fantastisch Indonesisch groente gerecht voor op een rijsttafel! Het is super smaakvol! En ook makkelijk om te maken. Het geheim zit hem erin dat je geraspte kokos samen met een boemboe gaar stoomt in bananenblad (klinkt ingewikkelder dan het is). Dat maakt het gerecht ontzettend aromatisch. Je hoeft hiervoor geen speciaal stoommandje te hebben. Zet je vergiet op een pan, doe daarin de kokosbladeren en de vulling, deksel erop en stomen maar.
Je serveert deze salade met wat rijst en bijvoorbeeld kipsaté of vegan rendang.
De ingrediënten zoals limoenblad, geraspte kokos en bananenblad koop je bij Aziatische supermarkten, bijvoorbeeld de Amazing Oriental.
4-5 personen | 45 minuten
Ingrediënten Jukut Urap
Boemboe
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 8 limoenblaadjes (vriezer of vers)
- 1 tl zout
- 3 tenen knoflook
- 3 sjalotten
- 4 rode rawit pepers
- ½ tl trassi (laat weg voor vegan optie)
Overig
- 150 g geraspte kokos
- 1 bananenblad (diepvries)
- 100 g spitskool
- 250 g sperzieboontjes
- 150 g taugé
- 100 g spinazie
- sap van 1 limoen
- 50 ml kokosmelk
Bereiden
1. Maak de boemboe. Maal de peperkorrels fijn in een vijzel of keukenmachine. Verwijder de nerf van de limoenblaadjes. Snijd de limoenblaadjes, knoflook, sjalotten en pepers in stukken. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de boemboe samen in een keukenmachine en maal tot er een fijne boemboe pasta ontstaat (met een staafmixer kan natuurlijk ook).
2. Stoom de kokos. Zet een diepe pan met een laagje van ongeveer 3 cm water op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt kan je het vuur laag draaien, zodat het nog net blijft koken. Bedek je stoommandje of een hitte bestendig vergiet ondertussen met een bananenblad. Als deze bevroren is, hou even onder de warme kraan zodat hij soepel wordt en je hem kan gebruiken. `Meng de kokos door de boemboe en verdeel deze mix over het bananenblad. Hang het mandje/vergiet nu in de pan en dek af met een deksel. Laat dit zo’n 30 minuten stomen. Zorg ervoor dat je water niet je groenten raakt in dit proces, want dan kook je de inhoud – doe in dat geval minder water in je pan of neem een grotere pan.
3. Blancheer de groente. Snijd de spitskool in dunne reepjes en de sperzieboontjes door de helft (of koop ze op die manier in bij de supermarkt, scheelt weer tijd). Zet een grote pan op met kokend water en een bak met ijskoud water met wat ijsblokjes erin. Doe de spitskool en de boontjes in de pan met kokend water en 30 seconden later ook taugé en spinazie. Giet na nog eens 30 seconden af en doe de groenten in de bak met ijswater. Dit stopt het nagaren van de groente. Laat je groenten vervolgens goed uitlekken.
4. Serveer. Meng de kokosmix met de groenten in een grote bak. Roer hier nog het limoensap en de kokosmelk door. Leg het bananenblad uit je stoommandje of een vers bananenblad op je serveerbord en schep hier de salade in.
Eet smakelijk!
Meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?
Meer vegan Hashimoto-proof recepten?