Dit is het ultieme recept voor glutenvrije Turkse pizza’s wat mij betreft. Dit deeg rolt perfect dun uit, is goed vouwbaar zodat je hem opgerold kunt eten en is gewoon heel erg lekker.
Ik bak de bodems van te voren heel even in de pan, zo voorkom je dat het deeg zompig wordt. Echter, als je een hele hete oven hebt of bijvoorbeeld een pizzasteen gebruikt, dan is dat niet nodig. Dan bakt de pizza krokant in een keer.
.
2 stuks | 40 minuten
Ingrediënten
- 100 g + extra rijstmeel
- 1el olijfolie
- 100 ml water
- 3 el Turkse peperpasta
- 100 g (lams)gehakt
- ½ tomaat
- ¼ paprika
- ¼ ui
- 1 handje sla
- 2 el kokosyoghurt
- 2 tenen knoflook
Bereiden
1. Maak het deeg. Breng het water aan de kook in een pan, samen met 1 el olijfolie en zout naar smaak. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en roer je het meel erdoor. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Het is nu nog geen samenhangend deeg, eerder een pan vol kruimels deeg. Plaats de deksel op de pan en laat 10 minuten rusten (niet veel langer).
2. Maak de bodems. Kneed het deeg in een grote kom, minimaal 7 minuten. In het begin kan het nog wat heet zijn, dus wees voorzichtig. Als je een keukenmachine hebt, kun je die gebruiken. Door het deeg lang te kneden wordt het steviger, waardoor je Turkse pizza’s minder snel zullen scheuren en goed vouwbaar is. Verdeel het deeg dan in twee delen. Bestuif je werkblad met extra rijstmeel en rol met behulp van een deegroller uit tot dunne ronde deegvormen. Je kunt ook een ronde vorm uitsteken met een randje van een pannendeksel voor een extra strak resultaat. Verwarm een koekenpan voor en bak het ronde deeg zonder olie in de droge pan. Eerst een halve minuut, dan keer je het om, laat het twee minuten staan, weer omdraaien en nogmaals ongeveer twee minuten bakken. Het deeg kan gaan bobbelen, wat bijdraagt aan de textuur. Herhaal met het andere deel van het deeg.
3. Maak de pizza’s. Verwarm de oven voor op de grillstand (alleen bovenwarmte) op 200 graden. Leg de bodems op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een dun laagje peperpasta en verkruimel het gehakt erover. Strooi nog een beetje zout erover. Bak ze vervolgens 8 minuten in de oven. Als je de Turkse pizza’s direct in de oven wil bakken, zonder eerst in de pan te doen, zet dan je oven op 220 graden. Verwarm ook de bakplaat of pizzasteen waarop je ze gaat bakken goed voor in de oven. Leg de pizza’s direct op de warme ondergrond tijdens het bakken, of met aluminiumfolie ertussen.
4. Bereid de toppings. Snijd de groenten klein. Maak een sausje van de kokosyoghurt en geperste knoflook, op smaak gebracht met zout en peper. Serveer dit met de sla bovenop de pizza’s zodra ze uit de oven komen. Opvouwen en uit het knuisje eten. Heerlijk!
Afiyet olsun ! (Eet smakelijk!)