Deze glutenvrije stol is het perfecte alternatief als je wél wil meedoen met het lekkers tijdens feestdagen, maar niet je dieet aan de kant wil zetten.
Deze stol is heerlijk zacht en licht zoet en notig door het gebruik van rozijnen en havermeel. De spijs maak je zelf van amandelmeel en honing. Hij is daarmee vrij van geraffineerde suikers, maar heeft dus wel wat toegevoegde suikers. Eet het brood daarom met mate. Meer weten over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
1 brood | 45 minuten maken, 1,5 uur rijzen, 1 uur bakken
Ingrediënten Glutenvrije Stol
Spijs
- 150 g amandelmeel
- 75 g honing
Brood
- 8 g instant gist
- 2 el ahornsiroop
- 180 g rozijnen
- 225 g glutenvrij havermeel
- 175 g volkorenrijstmeel
- 25 g psylliumvezels (of 20 g psylliumpoeder)*
- 20 g gebroken lijnzaad
- 8 g zout
- 1 tl kaneel
- 280 ml lauwwarme amandelmelk (ongezoet)
- 25 g ongezouten vegan boter**
Erbij
- Vegan boter**
* Psylliumvezels zijn onmisbaar bij glutenvrij bakken. Je kan het online kopen, bijvoorbeeld bij Vehgro of heel soms in een supermarkt
** Neem een vegan boter zonder soja. Bijvoorbeeld Vioblock.
Bereiden
1. Amandelspijs maken. Meng het amandelmeel met de honing tot een stevige massa. Voeg 1-2 eetlepel water toe als het te droog is. Het moet een mooi stevig deegje worden. Rol de amandelspijs uit tot een worst, die net zo breed is als je cake/broodblik waar je de stol uiteindelijk in gaat bakken. Wikkel het in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
2. Rozijnen weken. Doe de rozijnen in een kommetje en overgiet ze met warm water. Laat 15-20 minuten weken en giet ze daarna af.
3. Psylliumgel maken. Meng de psylliumvezels met 250 ml lauwwarm water. Roer goed door. Je zal zien dat er binnen een minuut een soort gelachtige substantie ontstaat. Als je psylliumpoeder gebruikt wil het nog wel een gaan klonteren. Je kan het geheel dan even glad maken met een staafmixer.
4. Maak het deeg. Meng het havermeel, rijstmeel, lijnzaad, zout, kaneel en uitgelekte rozijnen in een grote kom. Smelt de boter (bijvoorbeeld even in de magnetron) en voeg samen met de ahornsiroop en de amandelmelk toe aan de psylliumgel. Meng alles goed elkaar. Voeg dan de psylliummix toe aan de kom met meel en kneed alles door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat.
5. Uitrollen en vullen. Rol het deeg uit op een met rijstmeel bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 1 cm. De breedte moet overeenkomen met de breedte van je bakblik. Haal de amandelspijs uit de koelkast en zijn plastic wikkel. Leg de spijs aan het begin van je deeg en rol het geheel op. Je hebt nu een mooi opgerold deeg, met je spijs in het midden.
6. Laat de glutenvrije stol rijzen. Bekleed je cake/broodbakblik met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier eerst verkreukeld onder de kraan. Leg de deegrol in het blik en dek af met plastic. Laat het nu op kamertemperatuur 1,5 uur rijzen (in de winter in de buurt van een verwarming), of zet hem een nachtje in de koelkast. Dan rijst hij ook, maar langzaam en kan je hem ’s ochtends voor een feestelijk ontbijtje afbakken. Laat hem dan voor het afbakken even een half uurtje op temperatuur komen buiten de koelkast.
7. Bak de glutenvrije stol.
Verwarm de oven voor op 210°C. Plaats een klein schaaltje met water in de oven voor stoom.
Bak de stol in totaal een uur. Open na 30 minuten even kort de ovendeur, zodat de stoom uit de oven kan ontsnappen. Kijk dan meteen even of je brood niet te donker wordt. Zie je al echt donkere plekken ontstaan? Dek het brood dan losjes af met wat aluminiumfolie. Is de onderkant nog vochtig na een uur bakken? Haal de stol uit het bakblik en bak nog 10 minuten met de onderkant naar boven op 210°C.
8. Rusten en serveren. Haal het brood uit de oven en uit zijn vorm en laat op een rooster minimaal een half uur afkoelen. Serveer het brood met wat extra vegan boter voor erop en geniet ervan! Het brood is dezelfde dag het lekkerst. Als je hem langer wil bewaren kan het lekker zijn om hem voor het serveren nog even een paar minuten op te piepen in een goed hete oven (200-220 graden).
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof bakrecepten?