Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Glutenvrije Stol

Deze glutenvrije stol is het perfecte alternatief als je wél wil meedoen met het lekkers tijdens feestdagen, maar niet je dieet aan de kant wil zetten. 

Deze stol is heerlijk zacht en licht zoet en notig door het gebruik van rozijnen en havermeel. De spijs maak je zelf van amandelmeel en honing. Hij is daarmee vrij van geraffineerde suikers, maar heeft dus wel wat toegevoegde suikers. Eet het brood daarom met mate. Meer weten over suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.

1 brood | 45 minuten maken, 1,5 uur rijzen, 1 uur bakken

Ingrediënten Glutenvrije Stol

Spijs

  • 150 g amandelmeel
  • 75 g honing

Brood

  • 8 g instant gist
  • 2 el ahornsiroop
  • 180 g rozijnen
  • 225 g glutenvrij havermeel
  • 175 g volkorenrijstmeel
  • 25 g psylliumvezels (of 20 g psylliumpoeder)*
  • 20 g gebroken lijnzaad
  • 8 g zout
  • 1 tl kaneel
  • 280 ml lauwwarme amandelmelk (ongezoet)
  • 25 g ongezouten vegan boter**

Erbij

  • Vegan boter**

* Psylliumvezels zijn onmisbaar bij glutenvrij bakken. Je kan het online kopen, bijvoorbeeld bij Vehgro of heel soms in een supermarkt 

** Neem een vegan boter zonder soja. Bijvoorbeeld Vioblock

Bereiden

5. Uitrollen en vullen.  Rol het deeg uit op een met rijstmeel bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 1 cm. De breedte moet overeenkomen met de breedte van je bakblik. Haal de amandelspijs uit de koelkast en zijn plastic wikkel. Leg de spijs aan het begin van je deeg en rol het geheel op. Je hebt nu een mooi opgerold deeg, met je spijs in het midden. 

6. Laat de glutenvrije stol rijzen. Bekleed je cake/broodbakblik met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier eerst verkreukeld onder de kraan. Leg de deegrol in het blik en dek af met plastic. Laat het nu op kamertemperatuur 1,5 uur rijzen (in de winter in de buurt van een verwarming), of zet hem een nachtje in de koelkast. Dan rijst hij ook, maar langzaam en kan je hem ’s ochtends voor een feestelijk ontbijtje afbakken. Laat hem dan voor het afbakken even een half uurtje op temperatuur komen buiten de koelkast. 

8. Rusten en serveren. Haal het brood uit de oven en uit zijn vorm en laat op een rooster minimaal een half uur afkoelen. Serveer het brood met wat extra vegan boter voor erop en geniet ervan! Het brood is dezelfde dag het lekkerst. Als je hem langer wil bewaren kan het lekker zijn om hem voor het serveren nog even een paar minuten op te piepen in een goed hete oven (200-220 graden).

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.