Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Babi no-kecap

Babi no-kecap

Babi no-kecap is een Indonesisch gerecht van varkensvlees in een zoetige saus. Normaal gesproken gaat er een grote hoeveelheid ketjap in, maar die is meestal met gluten en áltijd met soja – niet geschikt voor veel mensen met Hashimoto dus. Daarom heb ik een versie gemaakt die wel naar de originele variant smaakt, maar dan zonder ketjap te gebruiken. Wel de lusten, maar niet de lasten dus.

Er zit wel relatief veel suiker in dit gerecht, en te veel suiker is af te raden bij Hashimoto. Daarom raad ik hem in relatief kleine porties aan per persoon. Serveer hem met rijst, ingemaakte groenten en een groente gerecht zoals Jukut Urap. Meer weten over het gebruik van suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.

Je vind alle ingrediënten bij Aziatische supermarkten, zoals de Amazing Oriental.

4 personen | 1,5 uur (inclusief 45 minuten stoven)

Ingrediënten Babi no-kecap

Boemboe

  • 4 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 5 cm gember
  • 2 rawit pepers (optioneel)

Overig

  • 500 g varkensvlees*
  • 2 el palmsuiker siroop (gula djawa)
  • 1 el vissaus**
  • 1 tl tamarinde pasta
  • 1 limoen

*Je kan verschillende stukken varkensvlees gebruiken, zoals hamlappen, varkenshaas of buikspek. Belangrijk is dat het lekker mals kan worden.

** Gebruik het liefste vissaus met weinig of geen suiker, o.a. te verkrijgen bij de Amazing Oriental

Bereiden

1. Maak de boemboe. Snijd de knoflook, sjalotten, gember en pepers in kleine stukken. Maal ze tot een fijne boemboe in de keukenmachine of met je staafmixer. Als dit moeilijk gaat, voeg een scheutje water toe. Verhit wat kokosolie in een wok (of andere grote pan) op zacht vuur en fruit er de boemboe 10 minuten in. Schep af en toe om. 2. Bak het vlees. Terwijl de boemboe op het vuur staat, snijd je het vlees in hapklare stukken van ongeveer 3 cm. Bak deze dan even mee met de boemboe, tot het vlees aan alle kanten bruin is, ongeveer 5 minuten. 3. Stoof de babi no-kecap. Terwijl het vlees aan het bakken is maak je een saus van de palmsuiker siroop, vissaus, tamarinde en 200 ml water. Voeg dit toe aan de pan en laat het geheel 45 minuten – 1,5 uur stoven op laag vuur (zonder deksel). Schep af en toe om. Aan het einde zal de saus behoorlijk zijn ingedikt en een mooie glanzende saus vormen rondom het vlees. Dat wil je! En het vlees lekker mals. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout. 4. Serveer de babi no-kecap. Geef iedereen een partje limoen bij het gerecht om er naar eigen smaak overheen te doen. Geef er ook wat sambal en rijst bij, wat boontjes of Jukut Urap.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.