Sushi! Do I need to say more? Deze sushi is naast lekker ook een echt gezondheidsbommetje. Wat een fijne uitvinding.
✅ Hormoonbalans: In de bloemkool zit DIM, wat helpt bij het balanceren van je oestrogenen. De omega-3 vetzuren uit de verse tonijn en avocado helpen ook bij het reguleren van de hormoonhuishouding, onder andere die van de schildklier.
✅ Darmgezondheid: Vooral de vezels in de bloemkool, maar ook in de norivellen dragen hier aan bij.
✅ Stabiele bloedsuikerspiegel: Met name door het vervangen van de rijst door bloemkool. En de toevoegingen van gezonde vetten van avocado en kokosolie maken het helemaal af.
✅ Ontstekingsremmend: hierbij spelen vooral de omega-3 vetzuren weer een grote rol.
Voor mensen met Hashimoto wordt vaak aangeraden om niet te veel jodium te eten. Maar voor af en toe kan zeewier wel op het menu. Maar, met mate dus.
24 stuks | 60 minuten
Ingrediënten
- 3 nori-vellen
- 150 g verse tonijn (sushi-kwaliteit)
- 300 g bloemkool
- ½ rijpe avocado
- 1 el kokosolie
- 2 el koriander (incl. steeltjes)
- 2 cm gember
- Sap van ½ limoen
- 1 tl wasabi, of naar smaak (optioneel)
- 2 el witte wijnazijn
- 1 el + extra vissaus (zonder suiker)*
*Bijvoorbeeld die van Phu Quoc
Bereiden
1. Maak de bloemkoolrijst. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en maal deze fijn in een keukenmachine totdat het lijkt op de textuur van rijst. Plaats de bloemkoolrijst in een magnetronbestendige kom en dek deze af. Magnetron gedurende 4 minuten tot de bloemkool gaar is. Meng de warme bloemkoolrijst met witte wijnazijn, zout en 1 eetlepel vissaus. Laat het afkoelen in de koelkast. In plaats van in de magnetron kun je de bloemkool ook gaar stomen.
2. Maak de saus. Pureer ondertussen de avocado met kokosolie, gehakte koriander, limoensap en gember in een blender of keukenmachine tot je een glad sausje krijgt. Eventueel kun je hier ook wasabi aan toevoegen.
3. Bereid de verse tonijn. Snijd de verse tonijn in dunne repen of plakjes, geschikt voor sushi.
4. Maak de sushirollen. Plaats een vel nori op een bamboemat (sushimat). Verspreid een dunne laag bloemkoolrijst over het nori-vel. Maak in het midden een dunne streep met de saus. Leg hier overheen de plakjes tonijn. Rol voorzichtig het nori-vel met behulp van de bamboemat strak op tot een sushirol. Herhaal dit voor de andere nori-vellen.
5. Snijd en serveer. Snijd elke sushirol in 8 stukjes met een scherp mes. Serveer de sushi met extra vissaus om in te dippen.
Eet smakelijk!