Ik heb een tijdje in Istanbul gestudeerd en ben daar verliefd geworden op het Turkse eten. Dit veganistische gerecht is een echte klassieker. Letterlijk vertaalt heet het “De imam viel flauw”. Volgens de overlevering omdat een imam flauwviel toen hij hoorde hoe duur dit gerecht was om te maken, door de grote hoeveelheid olijfolie die erin gaat.
Serveer met rijst en je hebt een heerlijk avond maaltje.
2 porties | 75 minuten
Ingrediënten
- 2 tomaten
- 2 aubergines
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 10 g peterselie
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- veganistische feta (optioneel).
Bereiden
1. Bereid de aubergines. Snijd de bovenkant van de aubergines. Schil de aubergines over de lengte, met steeds 2 cm tussenruimte, zodat je een streepjespatroon krijgt. Snijd ze dan over de lengte in vieren en waarbij je ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Bestrooi ze rondom met wat zout.
2. Maak de vulling. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden onder in kokend water. Giet de tomaten af en pel ze. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een schaal. Voeg hieraan de ui toe die je in fijne halve maantjes snijdt, grof gehakte knoflook, fijngesneden peterselie en wat zout en peper. Kneed met je handen door.
3. Stoof het gerecht gaar. Vul je aubergines met de vulling en leg ze in een ondiepe pan met een deksel. Doe de olijfolie en het water in de pan en laat ruim 1 uur zachtjes stoven op het vuur.
4. Laat even afkoelen voor je de aubergines serveert. In de Turkse traditie laat je het zelfs afkoelen tot kamertemperatuur of serveer je het gerecht helemaal koud. Ik vind een warme versie toch het lekkerst. Je kan bij het serveren er eventueel nog veganistische feta overheen strooien, maar dat is niet nodig. Een Turkse vriendin keek me heel afkeurend aan toen ik het voorstelde. Maar goed, doe vooral wat je zelf lekker vindt.
Afiyet olsun!