Deze tonijntartaar met avocadocrème is als kleine portie een perfect voorgerecht voor een luxe diner. Als grote portie met een salade erbij maakt het een heerlijk hoofdgerecht. Tonijn en avocado bevatten allebei veel omega-3 vetzuren. Hartstikke gezond! Want ze helpen om laagdrempelige ontstekingen in je lichaam tegen te gaan – een must bij Hashimoto. Deze tartaar bevat geen sojasaus en is daarmee standaard soja- en glutenvrij.
Als je ze maakt voor een diner, kun je ze ook maken voordat je gasten komen (ongeveer 2-3 uur voor het opdienen). Voeg dan een klein beetje citroensap toe aan de avocadocreme, zodat die mooi groen blijft en bewaar alles goed afgedekt in de koelkast. Je kan ze als tartaars in zijn geheel in de koelkast bewaren of de tonijn en crème apart en last minute de tartaar bouwen. Haal alles 15 minuten voor je ze gaat serveren uit de koelkast, zodat ze een fijne temperatuur hebben voor het serveren. Daarmee zijn ze ook ideaal voor een kerstdiner.
Gebruik het liefst een vissaus met zo min mogelijk of helemaal geen toegevoegde suiker, bijvoorbeeld
deze. Meer weten over het gebruik van suiker bij Hashimoto? Lees mijn suikerblog.
2 grote porties | 20 minuten
Ingrediënten Tonijntartaar met avocadocrème
Tonijn
- 300 g verse tonijn
- 3 el suikervrije mayonaise
- 1 el wasabi (of meer naar smaak)
- 1 tl vissaus
- 1 tl witte sesamzaadjes
- 1 tl zwarte sesamzaadjes
Avocadocrème
- 1 avocado
- ½ teen knoflook
- 1 el citroensap (optioneel)
Garnering
- 1 el peterselieblaadjes
Bereiden
1. Maak de tonijn. Snijd de tonijn in hele kleine stukjes. Meng de mayo met de wasabi en proef hoe pittig je de saus wil hebben. Roer dit door de tonijn. Breng de tonijn verder op smaak met de vissaus, zout en sesamzaadjes.
2. Maak de crème. Pureer de avocado met de knoflook. Proef en breng op smaak met zout en peper. Als je de tartaar van tevoren maakt, roer dan nog een beetje citroensap door de crème. Hierdoor blijft hij langer groen en kun je de tartaar in de koelkast bewaren.
3. Bouw de tartaar. Het mooist is als je een serveerring hebt om het in te maken (dat is een metalen ring van ongeveer 5 cm hoog). Heb je die niet, probeer dan zelf een zo’n mooi mogelijk torentje te maken. Onderop een laag avocadocrème, daarboven de tonijn. Doe er wat peterselie op voor de garnering.
Eet smakelijk!