Ik ben gek op brood en crackers. Deze pitten-en-zadencrackers zijn hier thuis echt een favoriet! Ze zijn ontzettend smaakvol en ook nog eens gezond. Ze zijn ook ideaal voor mensen die naast glutenvrij helemaal vrij van granen eten, zoals paleo en keto. Je kan ze ongeveer een week bewaren, al vind ik ze de dag van het bakken het lekkerst. Als je ze gaat bewaren, laat ze dan eerst heel goed afkoelen voor je ze opbergt, anders worden ze slap.
8 stuks, samen ter grote van een medium bakplaat | 70 minuten (inclusief rusten en bakken)
Ingrediënten
- 125 g lijnzaad
- 125 g mix zaden en pitten (bijv. sesamzaad en pompoenpitten)
- 1 tl zout
- 180 ml water
- Evt. 1-2 el gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn
Bereiden
1. Maak het deeg. Maal het lijnzaad fijn in je keukenmachine (als je gebroken lijnzaad gebruikt, kun je deze stap overslaan). Doe de lijnzaad in een kom samen met de overige zaden en pitten, het zout, eventuele kruiden en het water. Als je ook gedroogde kruiden gebruikt, voeg die dan nu ook toe. Roer goed door en laat een half uur rusten.
2. Bak de crackers. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg bakpapier op het aanrecht en stort hier het deeg op. Leg een tweede vel bakpapier over het deeg en rol het deeg uit tot het formaat van je bakplaat. Verwijder het tweede vel en schuif het geheel op je bakplaat. Bak 25 minuten.
3. Snijd de crackers. Haal de bakplaat uit de oven en snij de crackers in de gewenste stukken. Wanneer ze afkoelen is het snijden niet meer mogelijk. Als ze nog niet knapperig genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even terugzetten in de oven, tot je tevreden bent.
4. Beleg de crackers. Met alles waar je zin in hebt. Zelf ben ik fan van avocado of rookvlees met een eitje en tuinkers. Jam! Als je de crackers gaat bewaren, laat ze dan eerst helemaal afkoelen voor je ze opbergt.
Eet smakelijk!