

Tijdens mijn vakantie werd ik verliefd op de Kroatische gehaktballen: Cevapcici. Ze zijn kruidig, sappig en hebben een heerlijke bite. In Kroatië vind je ze overal in de winkel, maar versgemaakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst. Daarom heb ik het recept uitgewerkt zodat je ze ook thuis kunt maken.
Traditioneel worden cevapcici geserveerd met fijngesneden rauwe ui en ajvar: een salsa van geroosterde paprika en aubergine. In Nederland kun je ajvar in veel winkels kopen, waaronder bij de Albert Heijn. Kun je niet goed tegen nachtschades (zoals paprika en aubergine), wat bij Hashimoto vaker voorkomt? Dan kun je in plaats daarvan ook deze nomatensaus gebruiken – werkt verrassend goed!
In Kroatië eten ze cevapcici vaak met frietjes of met heerlijke, luchtige platbroodjes: Kroatische pita’s (lepinje). Ik ontwikkelde mijn eigen glutenvrije, Hashimoto-proof versie – minstens net zo lekker! Vul de broodjes verder met wat sla en eventueel wat zuur ingemaakte groenten en/of rauwkost, en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
4 personen (16 stuks) | 30 minuten + minimaal 2 uur wachttijd
Ingrediënten Kroatische gehaktballen: Cevapcici
Cevapcici
- 600 g runder- of half-om-half gehakt
- 1 tl zout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder*
- 2 el bruiswater**
- 1 tl baking soda**
- 3 teentjes knoflook
- ½ ui
Erbij
- 4 Kroatische pita’s of frietjes
- Ajvar of nomatensaus
- ½ ui, fijngesnipperd
- Sla
- Tafelzuur of rauwkost
* Volg je een AIP dieet, vervang het paprikapoeder dan voor oregano
** Het bruiswater en baking soda zorgen ervoor dat de gehaktballen hun kenmerkende sappige structuur krijgen.
Bereiden
1. Meng en laat rusten. Doe het gehakt, zout, peper, paprikapoeder, bruiswater en baking soda in een kom. Rasp de knoflook en ui zodat ze een soort papje vormen en doe dit bij het vlees. Meng stevig tot het vlees een beetje plakkerig wordt. Dek af en laat minstens 2 uur (liefst 12 uur) rusten in de koelkast. Het rusten geeft de cevapcici een mooie stevige structuur. Tijdens het wachten kun je goed de rest van je gerecht maken, zoals de broodjes of nomatensaus.
2. Vorm en bak de cevapcici. Ik noem het steeds gehaktballetjes, maar eigenlijk zijn gehaktrolletjes een betere benaming. Verdeel het vleesmengsel in 16 porties. Maak van iedere portie een klein rolletje (ongeveer 2 cm dik). Klassiek bak je ze op een houtskoolbarbecue, maar in een (grill)pan gaat het ook perfect. Bak ze tot ze aan alle kanten goudbruin zijn en gaar van binnen (7-10 minuten).
3. Serveer
Serveer warm met Kroatisch pitabrood of frietjes, een royale lepel ajvar of nomatensaus, gesnipperde ui en wat sla en groenten.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof gerechten?