Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Kroatische gehaktballen | Cevapcici

Tijdens mijn vakantie werd ik verliefd op de Kroatische gehaktballen: Cevapcici. Ze zijn kruidig, sappig en hebben een heerlijke bite. In Kroatië vind je ze overal in de winkel, maar versgemaakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst. Daarom heb ik het recept uitgewerkt zodat je ze ook thuis kunt maken.

Traditioneel worden cevapcici geserveerd met fijngesneden rauwe ui en ajvar: een salsa van geroosterde paprika en aubergine. In Nederland kun je ajvar in veel winkels kopen, waaronder bij de Albert Heijn. Kun je niet goed tegen nachtschades (zoals paprika en aubergine), wat bij Hashimoto vaker voorkomt? Dan kun je in plaats daarvan ook deze nomatensaus gebruiken – werkt verrassend goed!

In Kroatië eten ze cevapcici vaak met frietjes of met heerlijke, luchtige platbroodjes: Kroatische pita’s (lepinje). Ik ontwikkelde mijn eigen glutenvrije, Hashimoto-proof versie – minstens net zo lekker! Vul de broodjes verder met wat sla en eventueel wat zuur ingemaakte groenten en/of rauwkost, en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.

4 personen (16 stuks) | 30 minuten + minimaal 2 uur wachttijd

Ingrediënten Kroatische gehaktballen: Cevapcici

Cevapcici

  • 600 g runder- of half-om-half gehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder*
  • 2 el bruiswater**
  • 1 tl baking soda**
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ ui

Erbij

* Volg je een AIP dieet, vervang het paprikapoeder dan voor oregano

** Het bruiswater en baking soda zorgen ervoor dat de gehaktballen hun kenmerkende sappige structuur krijgen.

Bereiden

2. Vorm en bak de cevapcici. Ik noem het steeds gehaktballetjes, maar eigenlijk zijn gehaktrolletjes een betere benaming. Verdeel het vleesmengsel in 16 porties. Maak van iedere portie een klein rolletje (ongeveer 2 cm dik). Klassiek bak je ze op een houtskoolbarbecue, maar in een (grill)pan gaat het ook perfect. Bak ze tot ze aan alle kanten goudbruin zijn en gaar van binnen (7-10 minuten).

3. Serveer
Serveer warm met Kroatisch pitabrood of frietjes, een royale lepel ajvar of nomatensaus, gesnipperde ui en wat sla en groenten. 

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.