Deze in rode wijn gestoofde kip met zoete aardappelpuree is mijn versie van de klassieker coq-au-vin. De kwaliteit van het vlees bepaalt in dit gerecht het succes. Biologische kip van een goede slager heeft daarom de voorkeur. Verder zijn tijd en geduld de key ingredients. Maar dat is het het zeker waard!
Dit gerecht wordt gestoofd in rode wijn, dus mocht je helemaal geen alcohol willen, sla deze dan even over. Echter, omdat het lang gestoofd wordt, zal het meeste van de alcohol verdampen. Hierdoor zal het voor veel mensen geen problemen opleveren.
2 personen | 80 minuten (inclusief stoven) + 12 uur marineren
Ingrediënten In rode wijn gestoofde kip met zoete aardappelpuree
- 4 drumsticks
- 2 tenen knoflook
- 250 ml rode wijn
- 1 ui
- 150 g champignons
- 1 bouillonblokje
- 2 laurierbladeren
- 2 takjes tijm
- 200 g kruimige aardappels
- 200 g zoete aardappels
- 3 el plantaardige boter
- 1 el boekweitmeel
- Voor erbij: salade, prosciutto en pijnboompitjes.
Bereiden
1. Marineer de kip. Doe de kip, samen met fijngesneden knoflook en rode wijn in een kom en laat in de koelkast minimaal 12 uur marineren (neem geen metalen kom). Mocht de kip niet helemaal onder staan, leng de marinade dan aan met water tot het wel onder staat.
2. Vul de braadpan. Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade), dep deze droog en bak rondom aan in een grote koekenpan. Leg hierna in de braadpan. Snipper de ui en fruit deze aan in dezelfde koekenpan. Snijd de champignons in blokjes en voeg toe aan de koekenpan en bak 5 minuten. Nu kun je alles uit de koekenpan ook toevoegen aan de braadpan. Doe als laatste de marinade in de koekenpan samen met een bouillonblokje, laurier en tijm en kook voor 5 minuten. Doe dan ook de gekookte marinade in de braadpan.
3. Stoof de kip gaar. Zet de oven op 180 graden. Laat zonder deksel 1 uur in de oven staan, zodat de alcohol goed kan verdampen. Controleer af en toe of het niet te droog wordt in de pan. Als er minder dan de helft van de kip onder vocht staat, vul dan bij met water. Draai de kip halverwege om.
4. Maak de puree. Schil ondertussen de zoete en gewone aardappels, snijd ze in stukken en kook ze goed gaar. Pureer met plantaardige boter en breng op smaak met zout en peper. Gebruik hiervoor geen staafmixer! Dan krijg je een soort behangplak structuur. Gewoon met een stamper of pureeknijper werkt het beste. Voor een echt zachte structuur van je puree kan je hem nog door een zeef werken.
5. Serveer. Haal de kip en de paddenstoelenvulling uit de braadpan en leg deze samen met de puree op het bord. Neem 2 soeplepels van het kookvocht en kook dit in met 1 eetlepel boekweitmeel tot een jus en schenk deze over de kip heen. Serveer met een salade, prosciutto en geroosterde pijnboompitjes.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Hashimoto-proof kipgerechten?