Deze home-made granola maak ik graag voor thuis én voor retraites waar ik kook. En hij is zonder uitzondering altijd een succes. Van meerdere retraite-deelnemers heb ik gehoord dat ze hem nu ook regelmatig zelf thuis maken. En het is zo waar, zo lekker koop je het niet in winkel! Daarnaast vind je zelden goede granola in de winkel die glutenvrij én geraffineerde suikervrij is. Eet dit met een bakje kokosyoghurt en je hebt een heerlijk zuivelvrij ontbijtje.
Ik raad aan om meteen 2 potten te maken. Je kan het vrij lang bewaren en het is gewoon verslavend lekker. Het is zo gemaakt en dan heb je daarna voor een lange tijd weer hele makkelijke snelle ontbijtjes voor jezelf klaarstaan.
2 potten | 40 minuten + goed laten koelen
Ingrediënten Home-made Granola
- 4 el kokosolie
- 350 g gemengde noten*
- 2 tl zout
- 8 el honing**
- 300 g glutenvrije havermout
- 200 g zonnebloempitten
- 100 g sesamzaadjes
- 100 g kokossnippers
*Als je ze gehakt kan vinden, koop die dan. Dat scheelt weer werk.
**Liever vegan? Vervang de honing dan door ahornsiroop. Liever helemaal geen suiker? Het kan ook eventueel ook zonder.
Bereiden
1. Bak de noten. Hak de noten in kleine stukken. Bak ze in een pan met de kokosolie en het zout. Als de noten licht beginnen te kleuren en lekker geuren, zet je het vuur uit en roer je de honing er doorheen.
2. Bak de granola. Verwarm de oven op 150 graden. Stort het notenmengsel uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Roer hier het haver, de zonnebloempitten en de sesamzaadjes doorheen. Het verschilt een beetje per oven wat de beste temperatuur is. Mocht het niet snel genoeg gaan bij jou, kun je verhogen naar max 175 graden. Haal de mix elke 10 minuten uit de oven en schep om. In totaal moet het geheel 20-30 minuten in de oven. Tot het licht gebruind is, maar niet te donker.
3. Maak de home-made granola af. Zet de oven uit. Haal de bakplaat uit de oven en roer de kokossnippers erdoorheen. Je kan er nu voor kiezen om het te laten afkoelen in de oven, dan zal ook de kokos nog licht roosteren. Als je dat liever niet hebt, laat het dan buiten de oven afkoelen. Als je het lekker vind kun je ook andere ingrediënten nu toevoegen, zoals rozijnen of gedroogd fruit. Of chocoladestukjes als de granola goed is afgekoeld.
4. Bewaar. Laat het geheel goed afkoelen. Dan is het lekker knapperig en blijft dat zo als je het in een luchtdichte potten bewaard. Bewaar op een koele, donkere en droge plek. Dan kan je het enkele weken bewaren.
Eet smakelijk!
Meer Hashimoto-proof ontbijtjes?