Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Glutenvrij & vegan Naan brood (zonder gist)

Glutenvrij & vegan Naan brood

Heerlijk zachte, vers gebakken, glutenvrij & vegan naan brood. Zo lekker! Het maakt je Indiase maaltijd echt compleet.Deze glutenvrije naan broden zijn mooi luchtig en stretchy zoals je van naan gewend bent. En je bakt ze af in de pan, waardoor ze ook een heerlijke getoaste smaak krijgen. Doordat er geen gist is toegevoegd aan dit brood, maar bakpoeder, hoef je de broden niet te laten rijzen. Hierdoor zijn ze lekker snel klaar! Ik maak ze op het moment dat mijn vlees aan het marineren is of de curry nog even aan het pruttelen is voor je hem opdient.

De psylliumvezels, gierstmeel en tapiocameel kun je in sommige supermarkten krijgen. Anders zijn ze online te bestellen, bijvoorbeeld bij de Glutenvrije Webshop.

8 stuks | 30 minuten

Ingrediënten Glutenvrij & vegan Naan brood

Brood

  • 20 g psylliumvezels bij hele vezels, of 17 g bij poedervorm
  • 360 ml lauwwarm water
  • 1 el ahorn siroop
  • 75 g kokosyoghurt, op kamertemperatuur
  • 25 g milde olijfolie
  • 300 g gierstmeel, plus extra om het oppervlak te bestuiven
  • 130 g tapiocameel
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout

Topping

  • 45 g milde olijfolie
  • peterselie of koriander, fijngehakt
  • 1 teen knoflook (garlic-naan optie)

Bereiden

1. Maak het deeg. Meng de psylliumvezels met het warme water in een kom. Je zal zien dat zich een soort gelachtige substantie vormt (mocht gaan klonteren, kun je het even met de staafmixer glad krijgen). Voeg hier na 1 minuut ook de ahorn siroop, kokosyoghurt en olijfolie aan toe. Meng in een andere grote kom het gierstmeel, tapiocazetmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg hier ook de inhoud van de kom met de natte ingrediënten toe en meng het goed door elkaar. Kneed met de hand tot er een soepel en veerkrachtig deeg ontstaat die loskomt van de kom en niet meer te plakkerig is.

2. Verdeel en rol uit. Weeg het deeg en verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Rol alle delen uit op een met bloem bestoven werkblad tot cirkels van ongeveer 20 cm doorsnede en 5 mm dik. Bewaar de uitgerolde broden op elkaar gestapeld met bakpapier ertussen en een theedoek eroverheen om uitdroging te voorkomen. Dek ook steeds de stukken deeg die nog niet zijn uitgerold af met een theedoek, om ervoor te zorgen dat ook die niet uitdrogen.

3. Bak de Naan. Verhit een droge koekenpan (liefst van gietijzer) boven middelhoog vuur. De pan is heet genoeg als je er druppels water op kan laten vallen die meteen sissend verdampen. Leg een brood in de pan en bak 1-2 minuten, tot de onderkant gaar is en mooie bruine plekken heeft. Draai om en bak ook de andere kant 1-2 minuten, tot ook die mooie bruine plekken heeft en het brood gaar is.

4. Geef het een vetlaagje. Haal het brood uit de pan en bestrijk direct met de olijfolie en strooi er wat fijngehakte peterselie of koriander over.

Wil je liever garlic-naan? Pureer dan van tevoren een teen knoflook door de olijfolie. Herhaal vervolgens voor de overige broden.

5. Bewaar en serveer. Wanneer je een brood gebakken hebt leg je ze op een stapel ingevouwen in een theedoek. Het bewaren in een theedoek zorgt ervoor dat ze lekker blijven en niet snel uitdrogen. Het lekkerst zijn de broden om direct te eten, maar je kan ze ook invriezen. Laat ze dan afkoelen en bewaar ze luchtdicht in de vriezer met bakpapier tussen broden.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer Indiase Hashimoto-proof recepten?

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.