Dat ik niet goed tegen tomaten kon, dat had ik nooit verwacht! Voor ik met het AIP-dieet begon, stond er bij ons standaard een schaal cherrytomaatjes op het aanrecht, waar ik de hele dag uit snoepte en die ik aan bijna al mijn gerechten toevoegde. Geen wonder dus dat ik altijd last had van mijn darmen; nu blijkt dat ik er eigenlijk heel gevoelig voor ben.
Gelukkig is het niet zo dat ik van ieder beetje tomaat meteen last krijg. Na ze maanden niet gegeten te hebben, begon ik voorzichtig met ontvelde goed gegaarde tomaten. Dit verkleint namelijk de kans op problemen. Maar toen dat goed ging, ben ik all-out gegaan. Met meerdere dagen tomatensaus bij het avondeten en rauwe cherrytomaatjes bij het ontbijt en de lunch. En dat was duidelijk te veel van het goede. Dus het is niet zo dat ik nooit meer tomaten kan eten, al hou ik het voorlopig weer even op nomatensaus (geen-tomatensaus) en laat ik rauwe tomaten lekker liggen.
Eerder kwam ik er al achter dat ik gevoelig ben voor aardappelen. Net zoals tomaten vallen die onder de nachtschadefamilie. Dus na die ontdekking was een intolerantie voor tomaten best aannemelijk. Gelukkig kan ik paprika en hete pepers (ook nachtschades) wel goed hebben. Misschien ook omdat ik die in veel kleinere hoeveelheden eet.
Met het AIP-dieet sluit je tijdelijk alle ingrediënten uit die erom bekend staan problemen te kunnen veroorzaken bij mensen met auto-immuunziektes zoals Hashimoto. En daarna herintroduceer je alles weer één voor één om je reactie te testen. Ik ben heel blij dat ik dit dieet ben gaan volgen. Anders was ik nooit achter deze gevoeligheid gekomen. Nu ik het weet, kan ik mijn lichaam de stress die door deze voeding komt besparen en het de ruimte geven om te herstellen. Als dit meer is gebeurd in de toekomst, kan ik opnieuw proberen om tomaten weer in mijn dieet op te nemen, zoals ik dat vroeger deed.
Wil je meer lezen over de relatie tussen voeding en Hashimoto? Klik hier.