Regelmatig schrijf ik over mijn eigen ervaring met Hashimoto, eten, diëten en mijn gezondheid. Daarnaast deel ik graag nieuwe ontdekkingen, inzichten en andere informatie over voeding en Hashimoto.

Hashimoto-proof eten: maak een eetplan dat bij je past

 

“Heb je niet gewoon een standaard weekmenu?”

Die vraag krijg ik vaak. En het korte antwoord is: nee. Niet omdat ik geen ideeën heb – ik kook en schrijf recepten met liefde – maar omdat ik niet geloof in standaardoplossingen. Zeker niet als je met Hashimoto leeft. Wat je nodig hebt, is een persoonlijk eetplan dat past bij jouw leven, ritme en energie. Alleen dan kun je een Hashimoto-proof dieet echt volhouden.

Eten is persoonlijk – en daarom is een persoonlijk eetplan bij Hashimoto cruciaal

Standaard weekmenu’s en generieke dieetaanbevelingen gaan ervan uit dat we allemaal een soortgelijk leven leiden. Dat we evenveel tijd en energie hebben, dezelfde voorkeuren, kookervaring en keukenspullen. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Hoeveel tijd en energie we hebben voor het koken, de mate waarin je houdt van improvisatie of het volgen van een recept, je kookervaring, de materialen die je tot je beschikking hebt, voor hoeveel personen je moet koken, of je nog rekening moet houden met andere diëten of specifieke voorkeuren – hoe we koken en eten is zeer verschillend.

Kijk alleen al naar hoe verschillend onze dagen eruit kunnen zien. De één kookt voor een gezin van vijf, de ander alleen voor zichzelf. De één leeft op routine, de ander op improvisatie. Sommige mensen vinden koken rustgevend, anderen juist overweldigend. En dan heb je nog het verschil tussen mensen die veel thuis zijn, en mensen die – zoals ik nu – juist veel onderweg zijn. Al die factoren bepalen wat je nodig hebt qua eten. En dus ook of een dieet haalbaar is, of niet.

En dat maakt uit. Want als je een aangepast dieet volgt, dan zal je dingen moeten aanpassen in de keuken. En als je hierbij een plan hebt dat niet aansluit bij jouw lichaam en leven, dan wordt die opgave nog vele malen groter. Je houdt het daarom vaak niet vol en vervalt in gewoonten die niet passen binnen je Hashimoto-dieet, zoals het toch even snel dat koekje eten voor de trek.

Als je Hashimoto-proof wilt eten, dan is het maken van een passend eetplan dus cruciaal. Waarbij je kijkt wat jij nodig hebt om het aangepast eten zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Het is belangrijk om hierbij juist te kijken naar je moeilijkere momenten, zoals die hongerklop om 5 uur waarbij je vaak gaat snaaien, of die lunch op werk waarbij je gewend was een broodje te halen bij de kantine.

Mijn leven veranderde, dus mijn eetplan ook

Dat een goed eetplan belangrijk is, heb ik de afgelopen maanden zelf weer ervaren. Sinds ik Hashimoto-proof eet, heb ik veel meer energie dan vroeger (jeej!). Daardoor ben ik gestart met een nieuwe baan in de zorg, ben ik weer vaker met vrienden op pad, werk ik aan mooie projecten én zit ik graag op een terras met de eerste zonnestralen.

Allemaal heerlijk – maar het gevolg was wel dat ik minder zin en tijd had om uitgebreid te koken, zoals ik daarvoor gewend was. Ik hou van improviseren, van nieuwe recepten uitproberen, van koken als creatief proces. Maar dat vraagt tijd en aandacht – en die geef ik nu aan andere dingen.

En zo begon koken me ineens tegen te staan. Iets dat steeds weer “moest”. Terwijl ik er op dat moment even helemaal geen ruimte voor had.

Conserveren is mijn nieuwe beste vriend

Op dat moment besloot ik: mijn eetplan moet anders. Niet minder voedzaam of smaakvol, maar wel afgestemd op mijn drukke dagen. Meer gemak, zonder in te leveren op kwaliteit.

Ik ontdekte hoe waardevol het is om vooruit te werken, maar dan op míjn manier. Geen strak weekmenu, maar wel keuzes klaar hebben liggen. Daarom ben ik me gaan richten op conserveren – oftewel: koken op het moment dat ik wél tijd en zin heb, en zorgen dat ik later iets uit de kast of vriezer kan pakken.

Wat ik nu zoal maak:

  • Ingelegde groenten in zuur (voor salades, bijgerechtjes of een snel broodje)

  • Zelfgefermenteerde zuurkool en kimchi

  • Zelfgebakken broodjes die ik invries

  • Soepen, sauzen en stoofjes die ik inmaak met een pressure canner (zodat ze buiten de koelkast houdbaar zijn)

Door zo’n basis in huis te hebben, houd ik ruimte voor creativiteit én gemak. En krijg ik de lol in koken en eten weer terug.

Gun jezelf een eetplan dat wél werkt

Merk jij dat je vastloopt in je dieet, of dat het maar niet lukt om Hashimoto-proof te blijven eten, hoe goed je ook begonnen was? Dan is de kans groot dat je eetplan niet (meer) past bij jouw leven.

Ga er eens voor zitten en stel jezelf een paar vragen:

  • Waar loop je op vast?

  • Wat zijn je moeilijkste eetmomenten?

  • Wat zou het makkelijker voor je maken?

  • Hoe ziet jóuw leven eruit – en wat past daarbij?

En als je er niet uitkomt of geen passende oplossingen vindt: weet dat je er niet alleen voor staat. Stuur me een berichtje, dan denk ik met je mee. Samen maken we een eetplan dat bij jou past – zodat jij het met plezier volhoudt.

💬 Wil je hier hulp bij?

Ik begeleid mensen één-op-één om een eetpatroon te vinden dat echt werkt voor hún leven. Wil je weten hoe dat eruit kan zien? Neem contact met me op.

Meer lezen over mijn ervaring met Hashimoto en voeding?

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.