Regelmatig schrijf ik over mijn eigen ervaring met Hashimoto, eten, diëten en mijn gezondheid. Daarnaast deel ik graag nieuwe ontdekkingen, inzichten en andere informatie over voeding en Hashimoto.

Menstruatieklachten, Hashimoto & Voeding

Menstruatieklachten en Hashimoto: hoe voeding mijn cyclus veranderde

Sinds mijn puberteit had ik elke maand ernstige menstruatieklachten. Pas veel later ontdekte ik dat mijn Hashimoto en voeding daar iets mee te maken hadden. Nu voelt het… normaal. En dat is een wereld van verschil. Daarom vertel ik je in deze blog over de relatie tussen menstruatieklachten, Hashimoto en voeding.

Sinds ik ongesteld werd, had ik er elke maand last van. Echt last. Krampen waardoor ik soms niet meer normaal functioneerde. Hevige bloedingen waar ik soms zelfs bloedarmoede van kreeg. En vooral: een soort emotionele kortsluiting. Ik was mezelf niet meer in de dagen voordat ik ongesteld moest worden. Boos, verdrietig, onzeker, angstig – soms alles tegelijk. Af en toe kreeg ik echt het gevoel dat ik gek werd. En het leek door de jaren heen alleen maar erger te worden.

Om mezelf (en de wereld om me heen) te behoeden voor irrationele woedeaanvallen had ik lang een alarm in me telefoon staan vlak voor ik ongesteld moest worden: “Goedemorgen! En bedenk, het ligt waarschijnlijk vandaag aan jou en niet aan de rest van de wereld. Succes x”

Dat vat het wel samen. Mijn cyclus had die dagen de regie. Niet ik. Het zat me echt geregeld in de weg en ik probeerde ook mijn agenda erop aan te passen. Het was echt een wezenlijk onderdeel van mijn dagelijks leven. 

Ik zocht hulp: bij artsen, een diëtist, een hormoonexpert, familieleden en vrienden. Er kwamen wat adviezen, wat supplementen, maar echt anders werd het niet. Niemand bracht mijn menstruatieklachten in verband met Hashimoto, tot ik zelf mijn voeding ging aanpassen.

Tot ik serieus aan de slag ging met mijn Hashimoto. En vooral: met mijn voeding. Ik had helemaal niet verwacht dat dat ook effect zou kunnen hebben op mijn cyclus, maar dat had het zeer zeker wel!

Voeding en hormonale klachten bij Hashimoto

Voeding kan op twee manieren effect hebben op hormonale klachten bij vrouwen.

De eerste manier is via Hashimoto. Hashimoto is een auto-immuunziekte die je schildklier aanvalt. En je schildklier is een soort regisseur van je hormonen. Als die uit balans is, trekken andere hormonen (zoals oestrogeen en progesteron) vaak ook een scheve lijn. Doordat bij veel mensen met Hashimoto er voedselintoleranties en darmproblemen spelen die van invloed zijn op je schildklier en schildklierhormonen in het lichaam, kan het aanpassen van voeding deze balans weer terug brengen. 

Daarnaast heeft voeding ook een direct effect op hoe je lichaam hormonen aanmaakt, verwerkt en afbreekt. Denk aan ontstekingswaarden, bloedsuikerspiegel, leverwerking – allemaal cruciale schakels in de hormoonhuishouding. Allemaal ook zaken die van belang zijn bij het optimaliseren van je schildklier en schildklierhormonen. Daardoor kan de focus op je schildklier er ook voor zorgen dat andere hormonen in balans komen, zonder dat je daar extra werk voor hoeft te doen!

Ik begon mijn eetpatroon aan te passen:*

  • Geen gluten, zuivel en soja meer
  • Nachtschades en alcohol geschrapt
  • Suikers, snelle koolhydraten & bewerkte voedingsmiddelen geminimaliseerd
  • Veel groenten, eiwitten en vezels
  • En vooral: luisteren naar wat mijn lijf wel en niet trok

Ik deed het om mijn Hashimoto onder controle te krijgen en heb daardoor een hele mooie bijvangst gedaan!

* Het is belangrijk om te benadrukken dat wat voor mijn lichaam werkt m.b.t. mijn Hashimoto en hormoonbalans niet voor iedereen geldt! Ieder lichaam heeft zijn eigen puzzel. Lees hier meer over het leggen van je eigen puzzel en de mogelijke puzzelstukjes. Samen kijken naar hoe je je eigen puzzel legt? Stuur me een bericht of plan een (online) afspraak.  

Wat veranderde er aan mijn menstruatieklachten?

De afgelopen zes maanden gebeurde er iets dat ik nooit eerder had meegemaakt.
Ik
werd ongesteld… zonder het te voelen aankomen. Geen emotionele uitbarsting, geen onzeker gevoel, geen opgeblazen gezicht. Soms dacht ik zelfs: hè? nu al?

Ik had nog wel eens een kramp, maar zoveel minder! En de bloedingen waren minder heftig. 

En dat vond ik bizar. Want ik had altijd gedacht dat dit er gewoon bij hoorde. Dat ik nou eenmaal zo was en mijn leven er maar omheen moest plannen. Maar er blijkt gewoon wel wat aan te doen. 

En het moge duidelijk zijn, het is geen quick fix. Het duurde denk ik wel een jaar sinds ik mijn dieet op mijn lichaam had afgestemd voor ik dit effect begon te merken. Maar dat maakt wat mij betreft ook duidelijk hoe complex ons lichaam is en dat het tijd nodig heeft om zich weer te herstellen. De eerste van je dieet aanpassen komen vaak al na enkele weken, maar kunnen nog jaren op verschillende niveaus doorgaan. En dat voel ik nog iedere dag!

Waarom ik dit verhaal over Hashimoto en menstruatieklachten deel

Ik heb best even getwijfeld om dit te delen. Het voelt namelijk heel persoonlijk en kwetsbaar. Maar ik weet zelf wat voor een zoektocht het kan zijn als je met dit soort problemen worstelt. Ik had het zelf zo fijn gevonden als ik dit soort verhalen had kunnen lezen. Ik deel mijn ervaring omdat er weinig open verhalen zijn over Hashimoto en hormonale klachten. Zeker niet over de invloed van voeding bij menstruatieklachten

Ik weet hoe uitzichtloos het kan voelen als je elke maand in die hormonale achtbaan zit.
En omdat ik wíl dat je weet: je hebt er wel invloed op.
Met aandacht, voeding en luisteren naar je lijf zijn er wel degelijk stappen te zetten.

Voor mij is dat het verschil tussen alles op mijn cyclus afstemmen en gewoon kunnen leven zoals ik dat wil. Heerlijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.