Regelmatig schrijf ik over mijn eigen ervaring met Hashimoto, eten, diëten en mijn gezondheid. Daarnaast deel ik graag nieuwe ontdekkingen, inzichten en andere informatie over voeding en Hashimoto.

Mag je bloemkool bij Hashimoto?

Je leest op internet veel waarschuwingen over bloemkool bij Hashimoto. Je zou het volgens sommigen helemaal niet moeten eten, omdat het je schildklierfunctie zou kunnen vertragen. Maar laat je niet bang maken voor deze heerlijke en bovenal gezonde groente! Je kunt zeker bloemkool blijven eten als je Hashimoto hebt. Sterker nog, het is heel gezond voor je! Tenzij je elke dag hele grote hoeveelheden eet, heb je er alleen maar gezondheidsvoordelen van. Ik zal je uitleggen waarom en hoe je het beste met deze groenten om kan gaan.

Waarom wordt er vaak gezegd dat je bloemkool niet goed gaat met Hashimoto?

Daarbij komt dat mensen met Hashimoto vaak minder jodium nodig hebben dan mensen met een nog volledig werkende schildklier. Omdat er meestal minder schildklierfunctie nog aanwezig is in het lichaam en de rest wordt aangevuld met medicatie. Hierdoor is de omzetting van jodium minder belangrijk, omdat er minder schildklier aanwezig is en daarom ook minder jodium nodig is. Dit betekent dat zelfs als je regelmatig bloemkool eet, het effect op de schildklier minimaal zal zijn, tenzij je extreem grote hoeveelheden consumeert.

Spijsverteringsproblemen bij Hashimoto

Een ander punt van zorg bij het eten van bloemkool is de mogelijke impact op de spijsvertering. Dit speelt vaak bij mensen met Hashimoto, omdat we vaak gevoelige darmen hebben. Dat komt omdat bloemkool FODMAPs bevat, koolhydraten die moeilijk verteerbaar zijn en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming. Hoeveel last je hiervan hebt, is heel persoonlijk. Ik krijg zelf last als ik echt veel bloemkool eet, deze niet goed is gegaard of meerdere dagen achter elkaar. Maar af en toe en gemiddelde porties is voor mij geen probleem. Luister dus vooral goed naar je eigen lichaam om een modus hierin te vinden die voor jou werkt.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat FODMAPs niet bijdragen aan een lekkende darm. Daarmee hebben ze geen invloed op onstekingen en auto-immuun reacties in het lichaam en hebben dus ook geen effect op Hashimoto. Bloemkool wordt daarom ook niet uitgesloten bij het Hashimoto Eliminatiedieet of een AIP (Auto-Immuun Protocol) dieet.

Goed garen van bloemkool verkleint eventuele vervelende effecten

Zowel goitronen als FODMAPs nemen af in bloemkool als je het goed gaart. Daarmee verkleint het dus de kans nog verder om je schildklierfunctie te verstoren en neemt dat kans op spijsverteringsproblemen af. Door ze te koken, stomen of roosteren kunnen deze stoffen worden afgebroken. En als je het mij vraagt, wordt het daar alleen maar lekkerder van!

Gezondheidsvoordelen van bloemkool

Maar met al het gepraat over de mogelijke negatieve effecten van bloemkool, zouden we bijna de gezondheidsvoordelen over het hoofd zien. En dat is zonde, want die zijn er zeker! Juist ook voor mensen, vooral vrouwen, met Hashimoto. Bloemkool zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine K, foliumzuur en carotenoïden, die allemaal bijdragen aan een gezond immuunsysteem en algemeen welzijn. Bovendien bevat bloemkool het stofje DIM (Diindolylmethaan), dat belangrijk is voor het reguleren van oestrogeenhormonen. Dit is vooral gunstig voor vrouwen met Hashimoto, die vaak te maken hebben met hormonale onevenwichtigheden zoals oestrogeendominantie.

Wat geldt voor bloemkool, geldt ook voor andere kruisbloemige groenten

Bloemkool staat in al deze eigenschappen niet alleen, het geldt voor al zijn familieleden. Hieronder vallen onder meer broccoli, boerenkool, spruitjes, kolen in het algemeen, radijsjes, rucola en waterkers. Dus alle vooroordelen die je misschien over deze groenten bent tegengekomen, kunnen overboord. De focus kan op de gezondheidsvoordelen die ze bieden!

Conclusie

Het is duidelijk dat bloemkool en andere kruisbloemige groenten veilig en gezond zijn om te eten, ook (en misschien zelfs juist) voor mensen met Hashimoto. Door ze op de juiste manier te bereiden en in gemiddelde porties te eten, kunnen ze deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet dat bijdraagt aan een optimale gezondheid. Dus laat je niet afschrikken door de mythes en geniet van deze voedzame en smaakvolle groenten!

Helemaal zin gekregen in bloemkool? Probeer deze recepten eens!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.