de basis: Hashimoto en de behandeling
- Ga naar de website van Schildklier Organisatie Nederland (SON)
- Laat je bijpraten door Vera Kamphorst op Hashimoto.nl of lees haar boeken
- Lees het boek Leven met Hashimoto van Kelly Hommersen
De Hashimoto Foundation zet zich in om de kennis over Hashimoto en de aanvullende behandelingsmogelijkheden bij huisartsen te vergroten.
de theorie: Relatie tussen darmen, voeding & Hashimoto
Hoe werkt dat? De darmwand fungeert als een filter in het lichaam. Wanneer voedsel voldoende is afgebroken in de darmen, worden de nuttige stoffen door de darmwand doorgelaten en in het bloed opgenomen. Als de darmwand geïrriteerd raakt, functioneert deze filter minder effectief. De poriën in de darmwand gaan wijder openstaan, waardoor onvolledig afgebroken of schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Dit fenomeen staat bekend als een ‘lekkende’ of ‘hyperpermeabele’ darm.
Als er ongewenste stoffen in de bloedbaan terechtkomen, kan dat leiden tot laagdrempelige ontstekingen in het lichaam, die vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Op de lange termijn kan een lekkende darm leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder voedselallergieën en auto-immuunreacties. Het begrijpen van deze relatie tussen voeding, de darmen en auto-immuunziekten zoals Hashimoto, is van groot belang voor effectieve behandeling en management van de ziekte en de symptomen.
Hoewel deze theorie veel steun heeft gekregen van sommige onderzoekers en patiëntengemeenschappen, is het belangrijk op te merken dat het onderwerp van auto-immuunziekten zeer complex is en nog steeds actief wordt onderzocht. Er is niet één enkele oorzaak voor auto-immuunziekten, en de exacte mechanismen kunnen van persoon tot persoon variëren. Ikzelf heb veel positieve effecten ervaren nadat ik mijn dieet heb aangepast op basis van deze theorie, wat mijn geloof in deze theorie heeft gesterkt. Lees hier mijn ervaring.
Veel mensen met Hashimoto ervaren daarom een verbetering in hun gezondheid als ze stoppen met gluten en/of zuivel. Dit helpt in veel gevallen de darmen tot rust te brengen en om de ontsteking en auto-immuunreactie bij de schildklier te verminderen of zelfs te stoppen. Het duurt wel even voordat het lichaam deze voedingsmiddelen volledig heeft afgevoerd en je het effect kunt merken. Dus als je met deze voedingsmiddelen wilt stoppen om te kijken of het voor jou werkt, geef jezelf dan minstens drie maanden de tijd. Als je moet kiezen, start dan met gluten. Daarvan zijn de effecten meestal het grootst.
*Met zuivel wordt alle dierlijke zuivel bedoeld, met alle zuivel-eiwitten, dus ook die van geiten en schapen. Het gaat bovendien niet alleen om de lactose, dus ook lactosevrije producten met zuivel kunnen problemen veroorzaken.
Alle recepten op deze website zijn gluten- en zuivelvrij. Daarnaast help ik je graag met het overstappen naar een glutenvrij en/of zuivelvrij dieet.
Soja
Soja wordt vaak afgeraden om 3 redenen: (1) Soja bevat stoffen die de productie van de schildklierhormonen T4 en T3 kunnen verstoren – en daar hebben mensen met een traag werkende schildklier al tekorten van. (2) Soja kan de darmwand beschadigen, waardoor het kan bijdragen aan een lekkende darm. (3) Overmatige consumptie van soja kan je hormoonbalans verstoren, vooral bij vrouwen. Een verstoorde hormoonbalans en Hashimoto klachten zijn vaak met elkaar verweven.
Suiker
Suiker, en dan vooral geraffineerde suiker en chemische zoetstoffen, worden ook om 3 redenen afgeraden. (1) Ze vergroten de groei van schadelijke bacteriën in de darmen en kunnen ontstekingen in het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Dit kan leiden tot darmproblemen, waaronder een lekkende darm. (2) Het heeft een negatieve impact op het vermogen van je darmen om het inactieve schildklierhormoon T4 om te zetten naar het actieve schildklierhormoon T3. (3) Suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit brengt je lichaam en je immuunsysteem uit balans, waardoor er meer kans is op ontstekingen – terwijl je die juist tot rust wil brengen.
Natuurlijke zoetstoffen zoals honing en kokosbloesemsuiker zijn minder belastend voor het lichaam, hoewel matige consumptie nog steeds wordt aangeraden.
Alcohol
Alcohol is belastend voor de darmen en de lever en wordt daarom afgeraden. (1) Net als suiker kan alcohol zowel de darmwand als het darm-microbioom negatief beïnvloeden. (2) Alcohol is heel belastend voor de lever, die een cruciale rol speelt bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar T3. Daarnaast reguleert de lever de gehele hormoonbalans, inclusief oestrogeenniveaus. Wanneer de lever bezig is met het afbreken van alcohol, worden andere activiteiten vertraagd, wat het lichaam uit balans kan brengen.
Het effect van soja, suiker en alcohol verschilt van persoon tot persoon. Als je last hebt van restklachten en het vermijden van gluten en/of zuivel niet voldoende is, kan het de moeite waard zijn om deze producten (tijdelijk) te laten staan. Op deze manier kun je onderzoeken of ze een effect op jou hebben en, zo ja, welk effect dat is. Het kan een waardevolle stap zijn om je gezondheid te verbeteren en restklachten te verminderen. Hiervoor is het het Hashimoto Eliminatie Dieet ontworpen door Vera Kamphorst. Lees meer over de Hashimoto diëten.
Alle recepten op deze website zijn vrij van gluten, zuivel, soja, suiker en alcohol.
Het mooie van deze website is dat je de recepten kunt filteren. Je kan hierbij aangeven of je een AIP dieet volgt, of specifiek ingrediënten selecteren die je door een intolerantie, allergie of anderszins wil mijden.
Wel kan het zo zijn dat je lichaam door de aangepaste voeding beter in staat is om de nog beschikbare schildklierhormonen te gebruiken. Bijvoorbeeld door een betere darm- en leverfunctie kan je lichaam de beschikbare T4 hormonen effectiever omzetten in actieve T3 hormonen. En bij sommige mensen kan de schildklier zich deels herstellen door het tot rust komen van de ontstekingen en het immuunsysteem. In sommige gevallen is het hierdoor mogelijk om je medicatie te verlagen. Doe dit altijd in overleg met een arts.
de praktijk: Ga ermee aan de slag
1. Stop met gluten en/of zuivel. Stoppen met gluten en/of zuivel levert vaak al goede resultaten op en is voor veel mensen haalbaar.
Inspiratie nodig? Alle recepten op deze website zijn gluten- en zuivelvrij. Ook denk ik graag met je mee over hoe jij een gluten- en zuivelvrij dieet goed kan inpassen in jouw leven op een gezonde en duurzame manier. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Andere goede inspiratiebronnen zijn de baksels van Marike Bol, het Kookboek Simpel en Puur van Sanne van Lierop en het bakboek Zoet zonder suiker van Kim Sue. Voor zuivelvrije gerechten zijn vegan recepten vaak ook een goede bron van inspiratie.
Vera Kamphorst heeft het Hashimoto Eliminatiedieet ontwikkeld op basis van veel studie en onderzoek. Ze deelt haar kennis hierover uitvoerig op haar website, met een online programma en met haar boek over het dieet. Haar visie is gebaseerd op weetkracht – want als je de relatie tussen voeding en Hashimoto helemaal begrijpt, dan is een aanpassing van je dieet veel makkelijker vol te houden. Ik heb zelf veel gehad aan het werk van Vera en kan het iedereen aanraden.
Ik help je graag met de praktische kant van het dieet. Want het is nogal een commitment en een aanpassing. Dus, hoe doe je dat? Wat zijn gluten precies en hoe vervang je die? En hoe maak je je eten toch nog lekker romig zonder het gebruik van zuivel? Waar koop je goede vervangende producten en hoe doe je dat met eten buiten de deur? Ik help je graag verder. Ook zijn alle recepten op deze website vrij van gluten, zuivel, soja, geraffineerde suiker en alcohol en daarmee geschikt voor het Hashimoto Eliminatiedieet.
Er zijn twee versies van het AIP dieet. De volledige versie sluit naast gluten, zuivel, soja, suiker en alcohol ook granen, pseudogranen, eieren, noten, pitten, zaden, peulvruchten, nachtschades (tomaat, aubergine, paprika en aardappel), een aantal plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen uit. Bij de light versie zijn er een aantal ingrediënten wel toegestaan waar slechts een heel klein percentage van de mensen met auto-immuun ziekten slecht op reageert en die het dieet een stuk makkelijker maken. Dat zijn rijst, quinoa, zaden, cacao, koffie en peulvruchten (behalve pinda’s).
Ik heb zelf veel gehad aan het AIP dieet, maar weet ook dat het een grote verandering is en niet altijd even makkelijk. Om je op weg te helpen kun je alle recepten op deze website filteren op AIP light en AIP full. Ook kun je alle recepten filteren op specifieke intoleranties die uit het AIP dieet naar voren kunnen komen, zodat je precies kan vinden wat bij jou situatie past. Daarnaast kan ik je helpen met al je vragen, van hoe je het in je leven kan inpassen en alle praktische dingen waar je tegenaan loopt.
Het is belangrijk om te beseffen dat de beginfase extra pittig kan zijn. Vooral als je grote dieetveranderingen in één keer doorvoert. Je lichaam heeft echt even aanpassingstijd nodig om een nieuwe balans te vinden en de voordelen te gaan voelen. Lees mijn persoonlijke ervaringen hiermee op mijn blog.
Als je lichaam tot rust komt, doordat het niet meer overgevoelig reageert op je eten, komt het eindelijk uit de overlevingsstand. Hierdoor kan je lichaam ook weer toekomen aan zaken als afvallen. Wil je deze relatie helemaal doorgronden? Dan raad ik je het werk van Vera Kamphorst aan.
Natuurlijk is het wel altijd slim om goed op te blijven letten en de producten waarop je ooit gevoelig hebt gereageerd met aandacht en mate te consumeren. Maar als je erachter komt dat je lichaam op dit moment moeite heeft met een product, betekent dit zeker niet dat je het nooit meer kan eten. Fijn he?
Voor mensen die geen vlees eten en Hashimoto hebben is het sowieso verstandig om de B12 levels goed in de gaten te houden. Hier hebben mensen met Hashimoto relatief vaak een tekort aan. Dit heeft verder niet zo veel met het uitzoeken van je intoleranties te maken, maar is een gratis tip erbij.