Indonesische kip in pittige kokossaus, of in het Indonesisch: ayam kalio padang. Wij koken hier thuis regelmatig Indonesisch. Omdat het heerlijk is en deze keuken goed samengaat met een dieet zonder gluten, zuivel, soja en suiker. Dit recept is een van onze favorieten. Ontzettend smaakvol en makkelijk te maken. Hou er wel rekening mee dat je het een uurtje moet stoven, maar in de tussentijd kun je rustig iets anders gaan doen.
Serveer er rijst en boontjes of Jukut Urap (een combinatie van gestoomde kokos en verse groente). Zoals op de foto te zien aten wij het deze keer met couscous, omdat de rijst op was. Stiekem ook een goede combi. Eet je helemaal geen granen? Probeer het dan eens met bloemkoolrijst.
Ingrediënten kun je kopen bij Aziatische supermarkten, zoals Amazing Oriental.
4-5 personen | 105 minuten (inclusief 30 minuten marineren + 1 uur stoven)
Ingrediënten Indonesische kip in pittige kokossaus
- 2 el tamarinde (blok)
- 1 kg kipfilet
- 7 kemirinoten*
- 1 el korianderzaad
- 5 sjalotten
- 5 tenen knoflook
- 6 rode rawit pepers
- 5 cm gember
- 5 cm laos
- 5 cm kurkumawortel
- 2 el kokosolie
- 3 citroengras
- 5 limoenblaadjes
- 500 ml kokosmelk
* Niet rauw eten! Ze bevatten giftige stoffen, die na het roosteren zijn verdwenen. Eet je liever helemaal geen noten? Laat ze dan weg uit het recept. Ze voegen vooral structuur toe aan het gerecht en zijn niet essentieel.
Bereiden
1. Marineer de kip. Los de tamarinde op in 4 el warm water en laat een paar minuten trekken. Snijd de kip in blokjes van 3 cm en doe in een kom. Zeef de tamarinde boven de kip en meng goed door. Laat minimaal een half uur marineren.
2. Maak de boemboe. Rooster ondertussen de noten en het korianderzaad in een droge pan en maal ze fijn in een vijzel of in een keuken machientje. Voeg de sjalotten, knoflook, pepers, gember, laos en kurkuma toe en pureer samen tot een fijne boemboe. Het kan helpen om de ingrediënten van te voren klein te snijden. Voeg indien nodig wat kokosolie toe tijdens het pureren om het helemaal fijn te krijgen.
3. Bakken. Bak de boemboe 10 minuten in een grote pan, bij voorkeur een wok. Voeg limoenblaadjes en gekneusde citroenstengels toe. Haal de kip uit de marinade, voeg toe aan de pan en bak die rondom bruin.
4. Stoven. Voeg de rest van de marinade en de kokosmelk toe aan de pan. Laat een uur zonder deksel stoven.
5. Serveer. Serveer met rijst (of glutenvrije couscous) en groenten. Voeg zoetzure komkommer en ui toe voor extra smaak. Geniet van de maaltijd!
Eet smakelijk!
Meer Indonesische Hashimoto-proof recepten?