Een tajine met kip is een ideaal gerecht om te maken als je een dagje thuis bent. Het moet namelijk lang marineren en op het vuur pruttelen, maar zonder dat je zelf echt veel hoeft te doen. Dus je kan verder gewoon aan het werk, alleen af en toe even pauze nemen om te roeren. Het zijn heerlijke verwarmende smaken met een leuke twist door de citroen.
Heb je geen tajine? Geen probleem. In een gewone stoofpan kan het ook.
4 personen | 140 minuten + 2 uur marineren
Ingrediënten Tajine met kip
Voor de kip
- 30 ml extra vierge olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gemalen gember
- ¼ tl zout
- 1200-1500 g kippenvlees aan bot (bijvoorbeeld bouten)
Voor de tajine
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 6 uien
- 20 g koriander (inclusief steeltjes)
- 6 tenen knoflook
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gemalen gember
- paar saffraandraadjes (optioneel)
- 200 ml kippenbouillon (met weinig zout)
- 100 g ingemaakte citroen
- 120 g kalamata olijven
Bereiden
1. Marineer de kip. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de marinade. Voeg de kip toe aan de marinade en meng alles met je handen of een spatel om de kip gelijkmatig te bedekken. Bedek met plasticfolie en zet minstens 30 minuten, maar liever een paar uur of zelfs een hele nacht weg in de koelkast. De marinade geeft het vlees smaak én maakt het lekker mals.
2. Zet de tajine op. Snijd de ui in halve ringen en doe die samen met de olijfolie in de tajine of stoofpan. Laat de ui in 15 minuten lekker zacht worden op laag tot medium vuur. Snijd ondertussen de koriander en knoflook fijn. Doe de koriander, knoflook, kurkuma, gember, saffraan (optioneel) en bouillon bij de ui in de tajine. Haal het vlees uit de marinade en leg die bovenop in de tajine. Breng op smaak met zout en peper. Maar let op! Je gaat de saus in de volgende stap indikken en wil daarom voorkomen dat je te veel zout toevoegt hier. Zet de tajine (of stoofpan) met deksel op een laag vuur, zodat de inhoud zachtjes kookt. Je laat het nu ongeveer 1 uur pruttelen.
3. Dik de saus in. Je haalt nu het vlees uit de tajine en zet die weg, afgedekt met aluminiumfolie zodat het een beetje warm blijft. De tajine laat je nu nog een ongeveer 45 minuten pruttelen op het vuur, zónder deksel. Het vocht zal zo verdampen en de saus zal een beetje een jammige structuur krijgen. Roer af en toe door om te voorkomen dat het aan de bodem gaat aankoeken.
4. Maak af en serveer de tajine met kip. Als de saus klaar is, doe je de kip weer terug in de pan en laat met de deksel erop nog 5 minuutjes weer opwarmen. Dan is het klaar om te serveren. Serveer met glutenvrije couscous, rijst, glutenvrij brood of gekookte aardappeltjes.
Eet smakelijk!
Meer Hashimoto-proof stoofgerechten?