Ontdek heerlijke en makkelijke recepten voor ieder moment. Alle recepten zijn glutenvrijzuivelvrijsojavrij, geraffineerde suikervrij en alcoholvrij. Alle recepten passen binnen het Hashimoto Eliminatiedieet en zijn te filteren op AIP diëten en veel voorkomende Hashimoto-intoleranties en allergieën.

Rib-eye met zuivelvrije bearnaise en groentenfrieten

Rib-eye met zuivelvrije bearnaise en groentenfrieten, vind ik de perfecte balans tussen een chique diner en tegelijkertijd een allemansvriend. Het vlees is heerlijk sappig, de bearnaise fris en romig en de groentefrieten zijn heerlijk om met zijn allen van te snoepen. 

Je maakt de Rib-eye met zuivelvrije bearnaise en groentenfrieten helemaal af met een lekkere salade. Zelf serveer ik er graag een witlof-sinaasappelsalade bij. Die heeft een mooie frisse en lichtbittere smaak en staat echt zijn mannetje tegenover de rest van het gerecht. 

Je kan bij het opdienen iedereen een eigen bord geven met vlees, frieten en salade of alles (vind ik het leukst) op houten planken en op platte schalen op het midden van de tafel serveren. Kan iedereen alles zelf pakken en dat maakt het altijd zo gezellig!

6 personen | 1 uur

Ingrediënten Rib-eye met zuivelvrije bearnaise en groentenfrieten

Rib-eye steak

  • 1 – 1,2 kg Rib-eye steak*

Zuivelvrije bearnaise

  • 90 ml appel-ciderazijn of witte wijnazijn
  • 45 ml water
  • 150 ml milde olijfolie
  • 15 gr verse dragon
  • 1 sjalot
  • 3 eidooiers

Groentenfrieten

  • 1,2 – 1,5 kg rauwe groenten, mix van: pompoen, bietjes en knolselderij**
  • glutenvrije meel (bijv. rijstmeel)
  • evt. suikervrije mayonaise

* Ga voor goeie kwaliteit vlees, want dat maakt echt je gerecht. Je kan ook gaan voor andere delen rundvlees die sappig zijn en als steak kunnen worden bereid. 

** Er zijn veel groenten geschikt om deze frietjes mee te maken. Denk ook eens aan zoete aardappel, pastinaak, wortel en aardpeer. Maar net wat jij lekker vindt en voor handen hebt. Wel altijd leuk als er een kleurenmix is. 

Bereiden

Maak nu een au bain-marie opstelling. Door het kleine steelpannetje te vullen met 3 cm water en die op laag vuur te zetten met een hittebestendige kom erbovenop. Doe de eierdooiers samen met de azijnreductie in de kom en begin meteen stevig door te roeren met een garde. Klop het mengsel tot het iets dikker en schuimig wordt. Haal de kom van het vuur en voeg langzaam de olijfolie toe, druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen. Dit voorkomt dat de saus schift. Blijf olie toevoegen tot je de gewenste dikte en hoeveelheid hebt. De saus moet romig en licht gebonden zijn.

Voeg zout en peper toe naar smaak. Je kunt eventueel extra kleingesneden dragon toevoegen voor meer kruidenaroma. Je kan hem iets frisser maken met wat extra druppels azijn. 

Serveer de saus direct, of houd hem warm door de kom boven een pan met warm water te zetten (zonder dat het vuur aanstaat). Roer af en toe door. Zo hou je de juiste structuur. Wil je de saus verder van tevoren maken? Laat hem dan eerst goed afkoelen en zet hem dan luchtdicht verpakt in de koelkast. Warm de saus vlak voor het serveren langzaam au bain-marie op, terwijl je goed roert. Gaat de saus schiften? Blijf goed roeren en voeg een klein beetje warm water of azijn toe, dit helpt vaak om de saus te herstellen. 

Voor volledige controle kan je de gaarheid controleren met een keukenthermometer als je dit hebt. Medium-rare: 52-55°C, Medium: 57-60°C, Well done: 65-70°C. (zelf doe ik het meestal op gevoel).

Als de steaks gebakken zijn verpak je ze in aluminiumfolie en laat je ze 5-10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer verdelen in het vlees en het lekker mals blijft. Deze tijd kun je mooi gebruiken om alles van het hoofdgerecht klaar te zetten om te serveren of om de bearnaise af te maken. 

5. Serveer. Snijd de steak in dunne reepjes en leg op een mooie grote snijplank. Besprenkel met lekkere olijfolie en grofgemalen zout. Verdeel de bearnaise over verschillende bakjes, die je over de tafel verdeelt. Schep de frieten in 1 of 2 grote schalen en zet ook die op tafel. Aanvallen maar!

Eet smakelijk!

Ik ben Jonne. Ik help je naar meer energie en minder Hashimoto-klachten door anders te eten

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij en geraffineerde suikervrij

Meer leren over de kracht van de juiste voeding bij Hashimoto? Klik hier

Alle tips & tricks leren voor het aanpassen van je dieet? Klik hier Ik help je praktisch op weg naar een manier van eten die je kan volhouden én zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.