Dit gerecht heeft fruit in de hoofdrol. Zeker in de zomer wordt ik daar altijd heel blij van. Om het extra zomers te maken grilde wij de meloen op de BBQ, maar gewoon in de pan kan natuurlijk ook.
De groene linzen in dit gerecht zijn een goede bron van vezels, eiwitten, ijzer, foliumzuur en verschillende B-vitaminen. Daarnaast hebben groene linzen hebben een lage glycemische index (GI), wat betekent dat ze langzamer worden verteerd en de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt. Dit kan helpen bij het voorkomen van pieken en dalen in de energieniveaus.
2 personen | 60 minuten + 4 uur weken (of 10 minuten koken)
Ingrediënten
- ¼ kop cashewnoten
- 1 teentje knoflook
- sap van 1 citroen
- 5 el olijfolie
- 150 g groene linzen (gedroogd)
- ½ rode paprika
- ½ komkommer
- ¼ rode ui, fijngehakt
- verse koriander
- 2 handjes gemengde noten (zonder pinda’s)
- ½ tl gemalen komijn
- 2 tl pul biber (Turkse chilivlokken)
- ½ galia meloen (rijp)
Bereiden
1. Maak de knoflooksaus. Laat de cashews 4 uur weken in water (of kook ze 10 min. Dan wordt je saus ook lekker, maar net iets minder fris). Laat de noten uitlekken en pureer het geheel met een scheutje water, knoflook, 1 el citroensap en 1 el olijfolie. Het moet een mooie romige, dikke, maar goed schenkbare saus worden. Als je lang pureert wordt het een zijdezachte saus. Breng op smaak met zout en peper.
2. Maak de linzensalade. Spoel de linzen af en kook ze gaar, meestal duurt dat zo’n 20-30 minuten. Snijd ondertussen de paprika, komkommer, ui, koriander en gemengde noten klein. Giet de linzen af en roer alles door elkaar, samen met ook 1 el olijfolie, het overige citroensap, de komijn en 1 tl pul biber. Breng op smaak met zout en peper.
3. Gril de meloen. Snijd de meloen in blokjes van 3 cm. Meng 3 el olijfolie met 1 tl pul biber en smeer daar de blokjes mee in. Bak ze nu in een paar minuten per kant gaar in een (grill)pan of op de BBQ. Serveer alles samen en garneer eventueel met verse munt.
Eet smakelijk!